Διατροφή : Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε το τραπέζι του Πάσχα!!!

Διατροφή : Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε το τραπέζι του Πάσχα!!!

Δημοσιεύσεις
Διατροφή : Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε το τραπέζι του Πάσχα!!!

Κάθε χρόνο έρχονται αυτές οι μέρες οι εορταστικές και μαζί τους φέρνουν εκδρομές στην εξοχή, συγκεντρώσεις φίλων και οικογένειας και φυσικά μετά το τέλος της νηστείας για κάποιους έρχεται και το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα!

Τι έχει πια αυτό το τραπέζι και γιατί δεν πρέπει να τρομάζουμε απλά να σκεφτούμε λίγο έξυπνα!

Μαγειρίτσα. Για κάθε 100γρ = 210 θερμίδες. Το σημαντικό είναι ότι οι περισσότερες θερμίδες ειναι από λίπος και πρωτείνη. Αν τώρα ειμαστε έξυπνοι με την ποσότητα και σερβίρουμε λίγα παραπάνω χορταρικά τότε σαν να εξισορροπούμε το πιάτο μας! Οι φυτικές ίνες από τα χορταρικά και το λίπος του κρέατος είναι δύο παράγοντες που θα καθυστερήσουν την απορρόφηση του γεύματος αυτού πέρα από τις 3 ώρες. Ένας πιθανός χειρισμός για καλύτερα αποτελέσματα στα επίπεδα σακχάρου είναι η χρήση διφασικής δόσης για τους χρήστες αντλίας ινσουλίνης.

Αυγά κόκκινα. Το γεγονός οτι τα βάψαμε δεν προσθεσε ούτε αφαίρεσε κάτι από την θρεπτική τους αξία! Φανταστείτε οτι μια καλή συμβουλή ειναι στα 4 αυγά την εβδομάδα! Τώρα αν μέσα σε δύο μέρες το εξαντλήσουμε το όριο τότε ξεχνάμε τα αυγά για την υπόλοιπη εβδομάδα!

Τσουρέκι. Αγαπημένο γλυκό του Πάσχα! 100γρ = 390 θερμίδες. Οπότε καταλαβάινετε πως δεν κόβουμε και λίγο κάθε φορά που περνάμε από την κουζίνα. Μια φέτα (30γρ) με τον καφέ μας αρκεί! Και σίγουρα έχουμε ξαναπέι δεν ξεκινάει η μέρα μας με γλυκό, ούτε με τσουρέκι! Ο λόγος για αυτό είναι ότι τις πρωινές ώρες παρατηρείται και η μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, οπότε και ένα πρωινό με πλούσιο φορτίο σακχάρων θα προκαλέσει μια μεγαλύτερη και πιο απότομη αύξηση σακχάρου. Εδώ να προσθέσουμε πως συστήνεται να προηγείται η γευματική δόση στα 10 λεπτά του φαγητού για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στη μία ώρα και μεταγευματικά.

Αρνί στην σούβλα και Κοκορέτσι. Τα παραδοσιακά! Αν μας αρέσουν δύσκολα θα τα αποφύγουμε. Πλούσια σε λιπαρά κυρίως κορεσμένα γιαυτό και το μυστικό είναι όλο στην μερίδα και σε αυτή την πράσινη σαλάτα που θα τα συνοδεύσει! Εδώ σκεφτόμαστε πάλι την χρήση διφασικής δόσης και την απαραίτητη προσθήκη υδατάνθρακα και σαλάτας. Το πιθανότερο να χρειαστεί μια προσαύξηση (+30%) στις μονάδες ινσουλίνης για το συγκεκριμένο γεύμα, ώστε να καλύψουμε σωστά το σύνολο των υδατανθράκων, λίπους και πρωτεΐνης.

Μια τελευταία συμβουλή από μένα, μην τσιμπολογάτε χωρίς πιάτο! Καλύτερα να σερβίρετε μπροστά σας αυτά που επιθυμείτε να φάτε γιατί αλλιώς δεν έχετε καμιά ιδεά για το τι καταναλώθηκε. Επίσης, οργανώνει καλύτερα την χορήγηση ινσουλίνης.
Καλό Πάσχα!