Καθαρά Δευτέρα και διατροφή

Καθαρά Δευτέρα και διατροφή

Δημοσιεύσεις
Καθαρά Δευτέρα και διατροφή

Η Καθαρά Δευτέρα προμηνύει την έναρξη της Σαρακοστιανής νηστείας. Αν την τηρήσουμε σωστά τότε πρέπει να αποφύγουμε οτιδήποτε σχετίζεται με κρεατικά, ψαρικά, αυγά, γαλακτοκομικά από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Εκτός απο την έναρξη της νηστείας, Καθαρά Δευτέρα σημαίνει για πολλούς εξοχή, χαρταετός, συγκεντρώσεις φίλων και ένα τραπέζι γεμάτο ιδιαίτερες γεύσεις! Πάμε να δούμε τι θα “αντιμετωπίσουμε” και τι πρέπει να προσέξουμε στο τραπέζι αυτό.

Χταποδάκι-Καλαμαράκια-Θαλασσινά

Πηγή καθαρής πρωτεΐνης κυρίως. Επίσης, τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, φώσφορο και έχουν χαμηλά λιπαρά όταν δεν τηγανίζονται. Μία μερίδα θαλασσινά (120 γρ.) χωρίς προσθήκη λίπους αποδίδει περίπου 150 θερμίδες. Όταν τα τηγανίσουμε τότε ανα 100 γρ. φτάνουμε περίπου τις 230 θερμίδες. Αν συνδυαστούν σε ένα πιάτο με ζυμαρικά, όπως γαριδομακαρονάδα ή πιλάφι με σουπιές, τότε θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τη μερίδα μας (200 γρ.) και να το απολαύσουμε σαν κυρίως γεύμα.

Όσπρια

Εκτός από τα θαλασσινά, την τιμητική τους έχουν και τα όσπρια. Καταπληκτικές πηγές φυτικών ινών πολύτιμων για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και φυσικά χαμηλά σε λιπαρά. Μας δίνουν επίσης το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα. Γίγαντες στον φούρνο, μαυρομάτικα με σπανάκι, ρεβύθια είναι πολύ ωραίες ιδέες για την ημέρα αυτή. Μια μερίδα 120 γρ. αποδίδει λιγότερες από 100 θερμίδες!

Ταραμάς – ταραμοσαλάτα

Πλούσια σε πρωτεΐνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α και D. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση της ταραμοσαλάτας λόγω της ποσότητας αλατιού και λίπους που περιέχει. 1-2 κουταλιές της σούπας σαν συνοδευτικό είναι αρκετές. Ο ταραμάς παρέχει 407 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια!

Ελιές

Οι ελιές είναι κλασικό συνοδευτικό στο τραπέζι της γιορτής για τα υπόλοιπα πιάτα και αποτελούν σνακ μαζί με λίγο ψωμί κατά τη διάρκεια της νηστείας. Είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε η οποία είναι αντιοξειδωτική και έχει αντικαρκινική δράση. Μια μερίδα αντιστοιχεί σε 5-6 ελιές και αποδίδει περίπου 45 θερμίδες.

Λαγάνα

Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας και συνοδεύει πολλά από τα παραπάνω εδεσμάτα! Προσοχή, όμως, γιατί έχουμε μια τάση στο τσιμπολόγημα με αποτέλεσμα αυτή τη μέρα να το παρακάνουμε με την κατανάλωση της λαγάνας. 1-2 φέτες είναι υπερ-αρκετές, αν σκεφτουμε οτι κάθε φέρα 30 γρ. αποδίδει περίπου 80 θερμίδες.

Χαλβάς

Δεν θα μπορούσε να μην κλείσει το γεύμα με χαλβά, το παραδοσιακό γλυκό της Καθαράς Δευτέρας! Ο χαλβάς είναι πολύ θρεπτικός. Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, σελήνιο. Θέλει όμως μια προσοχή στην ποσότητα: 100 γρ. αποδίδουν περίπου 350-450 θερμίδες ανάλογα με τον αν είναι απλός, με σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς.

Το ιδανικό πρόγραμμα διατροφής για την Καθαρά Δευτέρα

Πρωινό: 1 φέτα ψωμί (λαγάνα) με μέλι και ταχίνι

Δεκατιανό: 1 φρούτο

Μεσημέρι: 1 μερίδα θαλασσινά, 1-2 κ.σ. όσπρια – 1 κ.σ. ταραμά και 30 γρ. λαγάνα, 5 ελιές και πράσινη σαλάτα

Απογευματινό: 1 φρούτο και 30 γρ. χαλβά

Βραδινό: Σαλάτα, 1 μικρή βραστή πατάτα ή 120 γρ. όσπρια και θαλασσινά