Ψάρι

Ψάρι

Δημοσιεύσεις
Ψάρι

Ψάρι:

Πηγή καθαρής πρωτείνης, πολύ χαμήλό σε θερμίδες και λιπαρά και όσα λιπαρά έχει έιναι αυτά που θέλουμε να μας δίνουν οι τροφές μας τα ω- 3 και ω-6 λιπαρά οξέα! Συνδιάζει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως:

βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας,

βιταμίνη D, που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου,

Β6 που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας,

Β12 που αποτελεί τη βιταμίνη του μεταβολισμού και της υγείας των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Φωσφόρο και ασβεστίο, που συμβάλουν στην καλύτερη δόμηση των δοντιών και οστών,

Ιωδίο που συμβάλει στη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς

Σεληνίo και ψευδαργύρο που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Ψάρια και Καρδιαγγειακή νόσος:

 Αναφέρεται ότι η σωστή διατροφή με την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών (2-3 φορές) μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, και την πιθανότητα φλεγμονής.

Ψάρι και άλλα νοσήματα:

Άνοια: Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι που τρώνε ψάρι ή θαλασσινά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Κατάθλιψη: οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρι έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης (η κατάθλιψη συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο).

Διαβήτης: Τα ψάρια μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη γιατί συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα και συμπληρώνουν μια ισορροπημενη διατροφή.

Όραση: βρέφη που θηλάζουν από μητέρες που έτρωγαν ψάρια έχουν καλύτερη όραση, ίσως λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που μεταφέρονται μέσω του μητρικού γάλακτος.

Φλεγμονώδεις καταστάσεις: η τακτική κατανάλωση ψαριών φαίνεται ότι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωρίασης και αυτοάνοσων ασθενειών.