15 Οκτ 2011

Παιδική Παχυσαρκία

  • Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Διατροφική Επικαιρότητα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
Παιδική Παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της δημόσιας υγείας στην πλειοψηφία των αναπτυγμένων χωρών. Αξίζει να σημειωθεί  ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουμε παγκοσμίως 42 εκατομμύρια υπέρβαρων παιδιών ήδη κάτω από την ηλικία των 5 ετών.

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους που ισχύουν για τους ενήλικες. Οι συνηθέστερες παθήσεις στα παιδιά που μπορούν να αποδοθούν σε σημαντικό βαθμό στην παχυσαρκία, είναι η αρτηριακή υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπνική άπνοια και ορθοπεδικά προβλήματα.

Στην χώρα μας συγκεκριμένα, περισσότερο του 20% των παιδιών ηλικίας 7 έως 11 ετών είναι υπέρβαρα ή/και παχύσαρκα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατροφή των παιδιών έχει αλλάξει σημαντικά κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ως δείγμα του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Μελέτες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού, αναψυκτικών και μικρογευμάτων πλούσια σε λιπαρά. Παράλληλα με αυτά στην κατανάλωση περιττών θερμίδων έχουν συντελέσει  οι μεγαλύτερες μερίδες που πλέον σερβίρονται παντού. Την ίδια στιγμή παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην παιδική ηλικία και εγκατάλειψη της φυσικής άσκησης.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ;

Οι προσπάθειες όλων θα πρέπει να στοχεύουν στη σταδιακή απώλεια βάρους ή συντήρηση αυτού αν πρόκειται για ηλικίες <6 ετών, αλλά και στην διατήρηση της σωστής ανάπτυξης του παιδιού.

Όταν θεραπεύουμε ένα υπέρβαρο παιδί η επιθυμητή απώλεια βάρους στην ηλικία μεταξύ 6-11 ετών είναι μέχρι και 0.5 Kg/ μήνα και στην περίπτωση ενός παχύσαρκου παιδιού έως και 1 kg/εβδομάδα.  Στα μεγαλύτερα παιδιά >12 ετών ο στόχος μπορεί να φτάσει το 1 kg/εβδομάδα χωρίς να κινδυνεύει η ανάπτυξη και η γενικότερη υγεία του παιδιού.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΣΤΑΔΙΑ

Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας απαιτεί ιδιαίτερη υπομονή και κατανόηση. Χρειάζεται η εφαρμογή διαφορετικών τεχνικών από εκείνες που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί στους ενήλικες και μια διάρκεια 6-12 μηνών για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής  έγκειται στην αλλαγή των συνηθειών και της συμπεριφοράς του παιδιού αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Πρώτα αλλάζουμε ποιοτικά τη διατροφή τους και σε ένα δεύτερο στάδιο ποσοτικά. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από μελέτες ότι το παιδί από μόνο του ελέγχει καλύτερα τις μερίδες του! Όλα αυτά πρέπει να γίνονται με ξεκάθαρα, πρακτικά μηνύματα προς το παιδί και την οικογένεια.

Για το σκοπό αυτό πρόσφατα (Ιούνιος 2011) στην Αμερική η κλασσική και γνωστή σε όλους διατροφική πυραμίδα αντικαταστάθηκε από το μοντέλο του πιάτου.

Το πιάτο δίνει ένα πιο απλουστευμένο οπτικό μήνυμα σχετικά με την αναλογία της κάθε ομάδας τροφίμων στην καθημερινή διατροφή. Από τα βασικότερα σημεία είναι πως το μισό πιάτο θα πρέπει να καλύπτεται από ποικιλία φρούτων και λαχανικών, τουλάχιστον μισά από τα δημητριακά θα πρέπει να είναι ολικής άλεσης και η ποσότητα άπαχης πάντα πρωτεΐνης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ένα τέταρτο του πιάτου! Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στη σωστή ποσότητα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σε ασβέστιο.

Τέλος, εκτός από το ρόλο της σωστής διατροφής στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας οφείλουμε να πάρουμε υπόψη μας και αυτόν της φυσικής δραστηριότητας και να την εντάξουμε με διασκεδαστικό τρόπο στην καθημερινότητα των παιδιών κάθε ηλικίας!

Επικοινωνία

address

Τσόχα 37 & Παπαδοπούλου 2 | 11521 Αμπελόκηποι | Ελλάδα

telephone +30 210 6450 630 | +30 693 6769 677

email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

skype elenikoui

Δείκτης Μάζας Σώματος


Ύψος

Βάρος