13 Νοε 2011

Ο αριθμός ατόμων με διαβήτη (τύπου 1 και 2) τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια

  • Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Muteline, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ο αριθμός ατόμων με διαβήτη (τύπου 1 και 2) τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια

Ο διαβήτης μάς αφορά όλους και δεν κάνει διάκριση μεταξύ φυλών, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου ή ηλικίας.Κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη με σκοπό να αποτελέσει την αφορμή για να ενημερωθεί το κοινό σχετικά με το χρόνιο αυτό νόσημα και να δώσειτην ευκαιρία σε άτομα που πάσχουν από αυτόνα συμμετάσχουν ενεργά σε δημιουργικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά, μία από αυτές τις δραστηριότητες ήταν το «Διαβητικό Χωριό» πουστήθηκε στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε τη 14η Νοεμβρίου για το σκοπό αυτό καθώς είναι η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting που,μαζί με τον Charles Best, έπαιξε σημαντικό ρόλοστην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922, της μοναδικής θεραπείας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Κάθε χρόνο υπάρχει και ένα ξεχωριστό μήνυμαγια την ημέρα και φέτος το «Πράξε για τον διαβήτη. Τώρα» καλεί για άμεση δράση, ενημέρωση και κατ’ επέκταση πρόληψη των συνεπειών τουδιαβήτη παγκοσμίως. Το ίδιο ισχύει και για τηχώρα μας όπου ο αριθμός ατόμων με διαβήτη(τύπου 1 & 2) τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας. Εκτιμάται ότι ένας στουςδέκα Έλληνες πάσχει από διαβήτη. Περίπου700.000-900.000 έχουν διαγνωσθεί, ενώ άλλοι200.000-300.000 έχουν διαβήτη και δεν το ξέρουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα άτομα με διαβήτηστη χώρα μας, 9 στα 10 πάσχουν από Σακχα-ρώδη Διαβήτη τύπου 2. Τα συμπτώματα σε αυτήτην περίπτωση μπορεί να είναι ήπια ή ακόμα και να απουσιάζουν. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ενώπριν από κάποια χρόνια ο διαβήτης τύπου 2 ήτανκάτι που συναντούσαμε σε μεγαλύτερες ηλικίες -άνω των 45 ετών- τώρα πλέον, με την παιδική παχυσαρκία να εξαπλώνεται, έχει ως συνέπειαπαιδιά ακόμα και προ-εφηβικά να πάσχουν απόδιαβήτη τύπου 2.

Στην περίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου1 η διάγνωση μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σεπολύ μικρές, ηλικίες κάτω των 2 ετών, δεν υπάρχει κάποιο τεστ που να μπορεί να τον προβλέψεικαι η μόνη θεραπεία διαθέσιμη είναι η χρήση ινσουλίνης. Σημαντικό ρόλο στον έλεγχο τουΔιαβήτη τύπου 1 παίζει η σωστή «συνεργασία»μεταξύ ινσουλίνης και γευμάτων και φυσικά η εφαρμογή μιας σωστής, ισορροπημένης διατροφής, χωρίς υπερβολές και περιττές απαγορεύσεις.

Ένα από τα επιμέρους μηνύματα της φετινής Ημέρας Διαβήτη είναι επίσης ότι ο διαβήτηςαφορά όλους και δεν κάνει διάκριση μεταξύ φυλών, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου ή ηλικίας. Η ιδιότητά μουτης κλινικής διαιτολόγου, ειδικευμένης σε θέματα παιδιατρικά και συγκεκριμένα στο Σακχαρώδη Διαβήτη, με έχει «ταξιδέψει» επαγγελματικά σε τρεις πολύδιαφορετικές μεταξύ τους χώρες, στις οποίες ήρθα σε επαφή με οικογένειες και παιδιά με διαβήτη από ακόμα περισσότερα μέρη του κόσμου. Είναι όντως πολύ αληθινό το μήνυμα ότι κάθε οικογένεια είχε τις ίδιες ανησυχίες, ερωτήσεις, πρακτικά θέματα να λύσει, χρησιμοποιούσε την ίδιαθεραπεία και τελικά κατάφερνε να μεγαλώσει έναυγιέστατο παιδί.

Η επιστήμη του διαβήτη συνεχώς μας προσφέρει καινούρια γνώση αλλά και εργαλεία για την αντιμετώπισή του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναιαυτά να «επικοινωνούνται» αποτελεσματικά καιαπό τους σωστούς ανθρώπους. Στη χώρα μαςέχουμε ιστότοπους αλλά και κάποια διαδραστικάδίκτυα επικοινωνίας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για σωστή ενημέρωση.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: www.ede.gr, www.elodi.org, www.sugarfree.gr,http://sweet-kid.com/

Επικοινωνία

address

Τσόχα 37 & Παπαδοπούλου 2 | 11521 Αμπελόκηποι | Ελλάδα

telephone +30 210 6450 630 | +30 693 6769 677

email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

skype elenikoui

Δείκτης Μάζας Σώματος


Ύψος

Βάρος