Δυσκοιλιότητα στην παιδική ηλικία

Δυσκοιλιότητα στην παιδική ηλικία

Δημοσιεύσεις
Δυσκοιλιότητα στην παιδική ηλικία

Ο αριθμός και η σύσταση των κενώσεων ενός παιδιού, αποτελεί ένα θέμα το οποίο απασχολεί από νωρίς τους γονείς. Είναι ευρέως αποδεκτό πως η φυσιολογική κένωση του εντέρου αποτελεί δείγμα υγείας για τα παιδιά όλων των ηλικιών και παρεκκλίσεις από αυτή προκαλεί άγχος και ανησυχία. Γι αυτό είναι σημαντικό να τονιστεί πως η συχνότητα και η ποιότητα των κενώσεων διαφέρει ανάλογα την ηλικία και την διατροφή του παιδιού.

Πώς ορίζεται η δυσκοιλιότητα στην παιδική ηλικία?

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως ο συνδυασμός τουλάχιστον 2 συμπτωμάτων από τα παρακάτω, τα οποία για βρέφη και παιδιά <4 ετών παρουσιάζονται τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα για τον τελευταίο 1 μήνα και για παιδιά >4 ετών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τους τελευταίους 2 μήνες.

  • Χαμηλή συχνότητα κένωσης, <2 φορές την εβδομάδα
  • Δυσκολία και πόνος κατά την κένωση
  • Μη ολοκληρωμένη κένωση του εντέρου τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα
  • Mεγάλη μάζα κοπράνων στο ορθό
  • Mεγάλος όγκος κοπράνων που μπορεί να φράξουν την τουαλέτα

(Rome III Criteria)

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα και μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσφορία, κλάμα και επώδυνη κένωση.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την δυσκοιλιότητα?

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, εκτός της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να επιτευχθεί και με αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής.

  1. Αυξάνω την κατανάλωση φυτικών ινών

Η επαρκής καταναλώση φυτικών ινών βοηθά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ολικής άλεσης ζυμαρικά και ψωμί θα συμβάλλει στην αύξηση της κινητικότητας στο έντερο. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, χόρτα κλπ), μπρόκολο, ακτινίδιο, σύκα, φράουλα, δαμάσκηνα, σταφίδες και φρούτα που μπορούν να καταναλωθούν με την φλούδα, θα αυξήσουν τον όγκο των κοπράνων, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες δεν πέπτονται και θα καταλήξουν στο παχύ έντερο.

  1. Ενυδατώνομαι σωστά

Το νερό και η σωστή ενυδάτωση είναι άκρως σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Αυξάνοντας μόνο τις φυτικές ίνες, και χωρίς αρκετή ενυδάτωση, το μόνο που θα καταφέρω είναι να εντείνω το πρόβλημα. Το νερό χρειάζεται ώστε να επιτευχθεί η ενυδάτωση και η μαλάκωση των κοπράνων, με αποτέλεσμα εύκολες και πλήρεις κενώσεις.

  1. Καταναλώνω Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο και τα καλά λιπαρά όπως ξηροί καρποί θα βοηθήσουν στην λίπανση του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

  1. Ασκούμαι συστηματικά

Η άσκηση έχει θετική επίδραση στην λειτουργικότητα και την κινητικότητα του εντέρου. Η καθιστική ζωή σίγουρα οδηγεί και σε ένα πιο τεμπέλικο έντερο.

  1. Καταναλώνω προβιοτικά

Τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά, όπως το κεφίρ, το ξινόγαλο, το παραδοσιακό μας γιαούρτι συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας και συνεπώς, σε ένα πιο υγιές έντερο με καλή κινητικότητα.

  1. Σωστή στάση αφόδευσης

Πολλά παιδιά, ειδικά μικρότερης ηλικίας, παραπονιούνται για την αφόδευση, καθώς δεν λαμβάνουν την σωστή θέση στη τουαλέτα ή η τουαλέτα είναι αρκετά μεγάλη για το ύψος τους. Σίγουρα ένα μέγεθος τουαλέτας για την ηλικία του παιδιού είνια ιδανικό και προσπαθώ πάντα τα γόνατα να είναι κοντά στον κορμό, με αποτέλεσμα οι μύες του εντέρου να χαλαρώνουν.

  1. Ακούω το παιδί

Αρκετές φορές, η δυσκοιλιότητα σε μικρές ηλικίες πηγάζει από την προσπάθεια των παιδιών να τραβήξουν την προσοχή ή από την αποφυγή της κένωσης στο σχολείο. Γι΄αυτό ενθαρρύνω πάντα το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και να ακούει την ανάγκη του για αφόδευση. Με αυτόν τον τρόπο, εκπαιδεύεται και ο οργανισμός του αλλά και το ίδιο σε πιο υγιείς κενώσεις.

Επιμέλεια: Μαρία Μιχαλοπούλου, MSc., Συνεργάτιδα του γραφείου με εξειδικευση στην παιδιατρική.