Το γραφείο

Το γραφείο

Το διαιτολογικό γραφείο της κας Ελένης Κουή με εξειδίκευση σε παιδιατρικά κυρίως θέματα διατροφής και υγείας λειτουργεί στην Αθήνα από τον Νοέμβριο του 2009 και από το ξεκίνημα του έχει ασχοληθεί με πάνω από 1200 περιστατικά παιδιών & εφήβων και αντίστοιχα πάνω από 580 περιστατικά ενηλίκων. Η κα Κουή έχει δεκαπέντε χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας πάνω σε θέματα διατροφής στην θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη (Σ.Δ) τύπου 1 σε παιδιά & εφήβους και πιο συγκεκριμένα στην χρήση αντλίας ινσουλίνης ως θεραπείας αυτού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο μεγαλύτερος όγκος περιστατικών παιδιών & εφήβων έχει να κάνει με Σ.Δ τύπου 1 σε θεραπεία πολλαπλού σχήματος ενέσεων και αντλίας ινσουλίνης. Περισότερα από 370 περιστατικά από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη επισκεφθεί το γραφείο, εκ των οποίων το 70% των παιδιών & εφήβων, εκπαιδεύτηκαν ώστε να ξεκινήσουν την θεραπεία αντλίας ινσουλίνης ή να βελτιώσουν την χρήση αυτής.

Μία άλλη μεγάλη ομάδα είναι οι οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια στην αντιμετώπιση της παιδικής υπερβαρότητας ή και παχυσαρκίας. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ρυθμός ανάπτυξης του παιδού μας απασχόλησε παράλληλα με την έναρξη θεραπειών όπως αυξητικής ορμόνης ή θεραπεία αναστολής ήβης. Γύρω στις 390 οικογένειες, έχουν ήδη δεχθεί την βοήθειά μας  για να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους αλλά και όλης της οικογένειας. Τονίζουμε πάντα ότι η διατροφή είναι μέρος της μελλοντικής υγείας του παιδιού.

Εξαιτίας της εξειδίκευσης του γραφείου σε παιδιατρικά θέματα διατροφής έχουμε διαχειριστεί περιστατικά παιδιών σε μικρότερες ηλικίες με προβλήματα ανάπτυξης, ελλειποβαρή, με τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες ή και με διαταραγμένο λιπιδαιμικό προφίλ. Επίσης, με χαρά έχουμε δεχτεί νέους γονείς ή ζευγάρια που περιμένουν το πρώτο τους παιδάκι για συμβουλευτικές συνεδρίες. Η διαχείριση όλων των παραπάνω περιστατικών γίνεται πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα παιδίατρο και παιδίατρο ενδοκρινολόγο  ή άλλους επιστήμονες υγείας όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Δεν θα μπορούσαμε να μην ανάφερουμε κάποια πολύ ιδιαίτερα παιδιά που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα με αρκετά σύνθετη κλινική εικόνα όπως με νόσο των κινητικών νευρώνων και διαβήτη, σύνδρομο Prader- Willi και υπερβαρότητα.

Η αντλία ινσουλίνης ως θεραπεία για τον Σ.Δ τύπου 1 είναι μεγάλο μέρος  της καθημερινής δουλειάς που γίνεται στο γραφείο. Στα πλαίσια αυτά οι υπηρεσίες μας είναι διαθέσιμες και σε ενήλικες ασθενείς που επιθυμούν εκπαίδευση στην καταμέτρηση υδατανθράκων για έναν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Στην ομάδα αυτή των ενηλίκων, έχουμε επίσης ασχοληθεί με μέλλουσες μητέρες που εμφανίζουν διαβήτη κυήσεως και χρήζουν διατροφικής θεραπείας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Και για τα περιστατικά ενηλίκων, υπάρχει στενή συνεργασία με ενδοκρινολόγο και μαιευτήρα –γυναικολόγο.

Τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα

2009 -2019
 • Ετήσια συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες με ομιλίες πάνω σε θέματα Διατροφής και Σακχαρώδους Διαβήτη (Σ.Δ) τύπου 1.
  Θέματα για παιδιά και εφήβους με Σ.Δ τύπου 1 καθώς επίσης και την χρήση της τεχνολογίας για την βέλτιστη υποστήριξη της διάγνωσης και το ρόλο του διαιτολόγου.
 • Συμμετοχή μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ε.Δ.Ε), Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ), Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.), Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε)
 • Παρουσία σε δράσεις συλλόγων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη όπως το Διαβητικό Χωριό (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Πικ Νικ με τον Σύλλογο Νέων Ελλήνων Διαβητικών, ενημερωτική επίσκεψη στην Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αναβύσσου. Ο κύριος σκοπός κάθε φορά η ενημέρωση και η εξοικέιωση του κοινού με θέματα διατροφής που αφορούν στην αντιμετώπιση του Σ.Δ
 • Τιμητική πρόσκληση στα πλαίσια του ISPAD (International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes) School 2016 με ομιλία σχετικά με ‘Παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη σε παιδιά με Σ.Δ.’.
 • Μέλος του Δ.Σ Συλλόγου ΓΑΛΗΝΟΣ για τέσσερα χρόνια. Σε συνεργασία με αξιόλογους επιστήμονες υγείας και ειδικούς στο χώρο του παιδικού και νεανικού διαβήτη του παιδιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου ‘Η Αγία Σοφία’. Κύριος σκοπός να βελτιώσουμε υπηρεσίες, ενημέρωση των ασθενών εντός και εκτός κλινικού περιβάλλοντος.
 • Διδασκαλία σε πανεπιστημιακά τμήματα Νοσηλευτικής σχολής για τις χρονιές 2017 & 2019.
 • Ενημέρωση ιατρικού προσωπικού σε οργανωμένα τμήματα πάνω σε θέματα Διατροφής – Σ.Δ τύπου 1 και χρήση αντλίας ινσουλίνης.
 • Ενημέρωση ατόμων με Σ.Δ τύπου 1 στα πλαίσια workshops με ποικίλη θεματολογία στο καινοτόμο DIABETES.SHOP της εταιρείας Medtronic Hellas.
 • Διατροφολογική επιμέλεια δύο βιβλίων “Τροφούπολη” από Σοφία Κύργιου και “Τι θα Φάω στο σχολείο Μαμά?” από Θέμις Καρδιόλακα.
 • Ραδιο (ΒΗΜΑ , Αlpha , SKAI) & ΤV (Star webtv, MEGA, SKAI).

Γιατί παιδο-διαιτολογος?

 • Τα παιδιά έχουν τις δικές μοναδικές διατροφικές ανάγκες, οι οποίες καλούνται να υπηρετήσουν την ανάπτυξη και την γενικότερη υγεία τους.
 • Δεν είναι mini-ενηλίκες.
 • Έχουν διαφορετική ρουτίνα και οργάνωση γευμάτων από τους ενήλικες. Διαφορετική σχέση με το φαγητό.
 • Και κυρίως διαφορετική και πολύ ευαίσθητη ψυχολογία.
 • Ολα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω ηλικίας γίνονται ακόμα πιο σημαντικά όταν ‘συνυπάρχουν’ με διαγνώσεις όπως Σακχαρώδης Διαβήτης , παχυσαρκία, αλλεργίες και ελλιπή ανάπτυξη.

Η δική μου εξειδίκευση πραγματοποιήθηκε επίσημα ως ήδη επαγγελματίας και μέλος του British Dietetic Association εφόσον μετά από την γενική διαιτολογία ενδιαφέρθηκα συγκεκριμένα για θέματα παιδιατριακής.

Επικοινωνία

Τσόχα 37 & Παπαδοπούλου 2 | 11521 Αμπελόκηποι | Ελλάδα

+30 210 6450 630 | +30 693 6769 677

email: contact@elenikoui.gr

skype: elenikoui

Είπαν για μας