Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τι πρέπει να προσέχουμε κατά την εορταστική περίοδο

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τι πρέπει να προσέχουμε κατά την εορταστική περίοδο

Δημοσιεύσεις
Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τι πρέπει να προσέχουμε κατά την εορταστική περίοδο

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μία από τις πιο απολαυστικές αλλά και διατροφικά δύσκολες περίοδους για όλους μας. Υπάρχει πάντα μια αφθονία φαγητού, γλυκών και αλκοολούχων ποτών με αποτέλεσμα εύκολα να ξεφεύγει ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αυτός του σωματικού μας βάρους.

Όταν τώρα η διατροφή αποτελεί και μέρος της θεραπείας κάποιου όπως συμβαίνει στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να είναι σωστά ενημερώμενα για το πώς θα χειριστούν τις γιορτές και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς να στερηθούν τίποτα αλλά ούτε και να επιβαρύνουν την υγεία τους.

Ας ξεκινήσουμε με την σκέψη πως ότι ισχύει για κάθε άλλη περίοδο του χρόνου ισχύει και για τα Χριστούγεννα! Θα πρέπει να μην ξεχνάμε τα φρούτα, τις σαλάτες και τα λαχανικά μας σαν μέρος ενός σωστού γεύματος. Με την προσθήκη αυτών των πολύ σημαντικών τροφίμων ακόμα και ένα γέυμα με λίγα περισσότερα λιπαρά ή πιο ακατέργαστους υδατάνθρακες π.χ. λευκό ψωμί θα απορροφηθεί πιο αργά , άρα και η εναλλαγή στα σάκχαρα θα είναι πιο ομαλή! Με την ίδια λογική και μιλώντας πάντα για τις ημέρες των γιορτών όπου θα υπάρχουν πιο συχνά γλυκά μετά το γέυμα, είναι προτιμότερο να καταναλωθεί το γλυκό μετά το γεύμα. Αν αυτό σας ακούγεται παραξένο σκεφτείτε ότι τότε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ήδη υψηλά μετά το φαγητό οπότε το γλυκό δεν θα προκαλέσει μεγάλη, αποτόμη αύξηση και επιπλέον θα έχετε και χορηγήσει τις περισσότερες μονάδες ινσουλίνης την ίδια στιγμή με το γεύμα.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην υπερεκτιμάτε το γεύμα σας όταν υπολόγιζετε υδατάνθρακες ή ισοδύναμα επειδή δείχνει να είναι λίγο πιο πλούσιο απ’ ότι συνήθως σε μέγεθος. Είναι συχνό λάθος να ‘τρομάζουμε’ όταν θα φάμε και γλυκό μετά το γέυμα και καταλήγουμε να κάνουμε πολύ μεγάλες δόσεις γευματικής ινσουλίνης. Με αποτέλεσμα ή να κινδυνεύουμε με υπογλυκαιμία ώρες μετά ή να το κάνουμε πιο έυκολο για τον οργανισμό να αποθηκεύσει έξτρα βάρος λόγω κατάχρησης της ινσουλίνης. Το βάρος είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί έτσι και αλλιώς κατά τη διάρκεια των γιορτών λόγω αυξημένης κατανάλωσης φαγητού ας προσέξουμε λοιπόν λίγο παραπάνω και με την χρήση ινσουλίνης.

Μία λύση στα παραπάνω θα μπορούσε να είναι ο σωστός προγραμματισμός των γευμάτων μέσα στην ημέρα, πιο συχνές μετρήσεις προ- και μετά- γευματικά και αύξηση φυσικής δραστηριότητας. Όταν για παράδειγμα γνωρίζετε πως είστε καλεσμένοι σε ένα εορταστικό άρα και μεγαλύτερο γεύμα δεν χρειάζεται να αποφύγετε να φάτε οτιδήποτε άλλο την υπολόιπη μέρα σε μια προσπάθεια να γλιτώσετε τις έξτρα θερμίδες. Με αυτό τον τρόπο το μόνο που θα πετύχετε είναι να πεινάτε περισσότερο την ώρα του εορταστικού γεύματος και το πιθανότερο πιο άτσαλες τιμές σακχάρου όλη την την υπόλοιπη μέρα. Αυτό που χρειάζεται έιναι να έχετε οπωσδήποτε τρία γέυματα μέσα στην ημέρα απλά προσαρμόζετε λίγο τις ποσότητες και τις μονάδες ινσουλίνης ανάλογα.

Πιο συχνή παρακολούθηση στα επίπεδα σακχάρου στο  αίμα. Πολύ πιθανόν τα γεύματα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων να κρατάνε περισσότερη ώρα και το φαγητό να διαδέχεται το φρούτο, ο καφές, τα γλυκά. Για να μπορέσετε να έχετε έναν καλό έλεγχο βάρους και γλυκόζης θα πρέπει να πραγματοποιήσετε και έξτρα μετρήσεις σακχάρου και κυρίως μεταγευματικές. Χωρίς αυτές δεν μπορείτε πραγματικά να γνωρίζετε τι επίδραση είχε στον καθένα σας το εορταστικό τραπέζι, ώστε να ξέρετε πως θα το χειριστείτε την επόμενη φορά!

Φυσικά δεν ξεχνάτε το όφελος της φυσικής δραστηριότητας. Ίσως τις γιορτινές μέρες έχετε λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο για περπάτημα ή άσκηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας οφελήσει να εξισορροπήσετε τις θερμίδες που φάγατε.

Αναφέραμε προηγουμένως στον προγραμματισμό των γευμάτων. Με την ίδια λογική θα πρέπει να ‘προγραμματίσετε’ και το πιάτο σας! Αν βρίσκεστε σε ένα μπουφέ με ποικιλία φαγητών, φτιάχνετε το πιάτο σας και σίγουρα προσθέτετε σαλάτα ή λαχανικά και δεν ξαναγεμίζουμε δεύτερη και τρίτη φορά. Είναι πολύ πιο εύκολο να υπολογίσετε τους υδατάνθρακες που φάγατε με αυτόν τον τρόπο παρά όταν τσιμπολογάτε συνέχεια.

Για το αλκοόλ που σίγουρα θα καταναλώσετε τις γιορτινές μέρες θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δρά σαν έξτρα μονάδες ινσουλίνης και πάντα τελικά ‘δουλεύει’ για να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με αυτό δεδομένο πρέπει να γνωρίζετε τι πρέπει να γίνει για να αποφύγετε μια σοβαρή υπογλυκαιμία και κυρίως πως δεν πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι. Επίσης να σημειωθεί, πως το αλκοόλ μεταβολίζεται πάρα πολύ αργά οπότε εώς και 12 ώρες μετά υπάρχει αυξημένο ρίσκο υπογλυκαιμίας.   Για να κλείσουμε γλυκά, μεταξύ μελομακάρονου και κουραμπιέ, το πρώτο είναι πιο ‘υγιεινό’. ‘Ενα μεσαίου μεγέθους μελομακάρονο (40γρ) περιέχει 17-20γρ υδατάνθρακες και μέχρι 170 θερμίδες. Ενώ ο κουραμπιές του ίδιου μεγέθους έχει 25γρ υδατάνθρακα και 200-260 θερμίδες. Επίσης, το μελομακάρονο έχει και καλύτερης ποιότητας λιπαρά αφού προέρχονται από ελαιόλαδο και όχι βούτυρο! Απαραίτητες βέβαια πάντα και οι ανάλογες μονάδες ταχείας ινσουλίνης.

Περισσότερα παραδείγματα στον πίνακα που ακολουθεί


Σωστή μερίδαΘερμιδική αξίαΥδατάνθρακες
Μελομακάρονα40γρ140-180 Kcal17-20γρ
Κουραμπιέδες40γρ200-260 Kcal20-25γρ
Δίπλες40γρ115 Kcal15γρ
Βασιλόπιτα100γρ360 Kcal30-35γρ
Μαρόν γλασέ30γρ114 Kcal21γρ
Χριστουγεννιάτικος Κορμός100γρ363 Kcal34γρ
Αμυγδαλωτά1(περίπου 30γρ)130 Kcal13-15γρ υδατ
Σοκολατάκια τρούφες20γρ94 Kcal5γρ
Πανετόνε100γρ390 Kcal54γρ
Πουτίγκα100γρ302 Kcal60γρ

Καλές γιορτές!