Παιδί και ενυδάτωση

Παιδί και ενυδάτωση

Δημοσιεύσεις
Παιδί και ενυδάτωση

Γιατί είναι σημαντική και πως αναγνωρίζω την αφυδάτωση?

Το νερό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για όλες τις λειτουργείες του σώματος από την σωστή θερμορύθμιση έως και την οξυγόνωση. Έτσι αποτελεί το βασικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού, καλύπτοντας το 75% στα νεογνά και το 60% στον μέσο ενήλικα.

Η σωστή ενυδάτωση είναι ένα μείζον θέμα στην βρεφική και παιδική ηλικία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι πιθανότερο να υπάρξουν σημεία αφυδάτωσης, τα οποία στις μικρές ηλικίες δύσκολα αναγνωρίζονται από τα παιδιά, καθώς δεν επικοινωνούν τις ανάγκες τους, αλλά και από τους γονείς. Επιπλέον, λόγω διάρροιας, εμέτων και πυρετού, ο οργανισμός μπορεί να μην μπορεί να αναπληρώσει τα υγρά που χάνονται. Τα βασικά σημεία μιας ήπιας αφυδάτωσης που μπορεί να αναγνωρίσει ένας γονιός είναι τα παρακάτω:

  • κλάμα χωρίς δάκρυα
  • ξηροστομία
  • υπνηλία
  • <6 βρεγμένες πάνες/ημέρα

Ποιές είναι οι αναγκές του παιδιού σε νερό?

Οι ανάγκες του παιδιού σε νερό καθορίζονται από το φύλο, την ηλικία και το σωματικό βάρος.  Στον παρακάτω πίνακα παραθέτονται οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Aρχής για την Aσφάλεια Tροφίμων (EFSA):

Hλικία παιδιούΠοσότητα νερού (mL)/ημέρα
0-6μηνών680mL (μέσω του γάλακτος)
6-12μηνών800-1000mL
1-2 ετών (αγόρια και κορίτσια)1100-1200mL
2-3 ετών (αγόρια και κορίτσια)1100-1200mL
4-8 ετών (αγόρια και κορίτσια)1600mL
9-13 ετών αγόρια2100mL
9-13 ετών κορίτσια1900mL
14-18 ετών αγόρια2500mL (ίδιες με των ενηλίκων)
14-18 ετών κορίτσια2000mL (ίδιες με των ενηλίκων)

Aν ένα παιδί γυμνάζεται χρειάζεται επιπλέον 110mL-500mL/ημέρα (ανάλογα την άσκηση) για κάθε 15-20λεπτά άσκησης.

Πως μπορώ να εξασφαλίσω την επαρκή ενυδάτωση του παιδιού?

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως με τον όρο ενυδάτωση δεν περιγράφεται αποκλειστικά και μόνο η πρόσληψη του νερού. Η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα,  η πόση smoothies, φυσικών χυμών αλλά και γάλακτος βοηθά να επιτευχθούν τα επαρκή επίπεδα πρόσληψης νερού. Επιπρόσθετα, σε παιδιά που δυσκολεύονται να φτάσουν τα συνιστώμενα επίπεδα ενθαρρύνονται να καταναλώνουν πιο συχνά σούπες, γιαούρτι, ζελέ και φαγητά που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό νερό.

Επιμέλεια: Μαρία Μιχαλοπούλου, MSc., Συνεργάτιδα του γραφείου.