Τραχανάς: Τα σημαντικά οφέλη μιας σούπερ θρεπτικής τροφής για τα παιδιά!

Τραχανάς: Τα σημαντικά οφέλη μιας σούπερ θρεπτικής τροφής για τα παιδιά!

Δημοσιεύσεις
Τραχανάς: Τα σημαντικά οφέλη μιας σούπερ θρεπτικής τροφής για τα παιδιά!

Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα πιάτα των μικρών παιδιών. Όσες από εσάς έχετε παιδιά άνω των 2 ετών γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο τραχανάς θα μπορούσε να είναι καθημερινά στο τραπέζι μας, είτε έξω κάνει κρύο είτε όχι.

Τι προσφέρει, όμως, ο τραχανάς στα παιδιά; Πόσο θρεπτικός είναι και πόσο συχνά μπορεί ένα παιδί να καταναλώνει αυτό το είδος φαγητού;

«Ο τραχανάς είναι μια πολύ θρεπτική επιλογή για τα παιδιά», μας λέει η παιδοδιαιτολόγος κα. Ελένη Κουή. «Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο».

Πριν αναλύσουμε το τι ακριβώς προσφέρει ο τραχανάς στα παιδιά μας, όμως, ας μάθουμε από τι φτιάχνεται. «Τα βασικά υλικά του τραχανά είναι το γάλα, το αυγό ή το γιαούρτι και το αλεύρι. Σε μερικές περιοχές της χώρας μας χρησιμοποιούν σιτάρι ή και σιμιγδάλι», συμπληρώνει η παιδοδιαιτολόγος. «Γι’ αυτό, άλλωστε, μπορεί να σερβίρεται και σκέτος χωρίς τη συνοδεία ψωμιού, τυριού ή κάποιας άλλης τροφής. Τα βασικά συστατικά του είναι πολύ θρεπτικά, ενώ μία παιδική μερίδα (30γρ. περίπου άβραστου τραχανά – ένα παιδικό μπολ βρασμένου), αντιστοιχεί σε μόλις 100 με 120 θερμίδες. Όταν, λοιπόν, δεν γίνεται κατάχρηση, ο τραχανάς αποτελεί το καλύτερο πρωινό ή βραδινό γεύμα για τα παιδιά. Χάρη στο αυγό και το γάλα γίνεται πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες είναι βασικές για την παιδική διατροφή, ενώ οι υδατάνθρακες από το αλεύρι αποτελούν κύρια πηγή ενέργειας».

Ο τρόπος μαγειρέματος του τραχανά διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και από οικογένεια σε οικογένεια. Πολλές μαμάδες προσθέτουν φρέσκια τομάτα, λαχανικά ή και κρέας επιθυμώντας να δώσουν επιπλέον γεύση, αλλά και θρεπτική αξία στο αγαπημένο πιάτο των παιδιών τους. Κατά πόσο αυτό ισχύει;

«Η προσθήκη λαχανικών στον τραχανά του δίνει επιπλέον αξία, αφού έτσι το παιδί καταναλώνει και φυτικές ίνες, ενώ κερδίζει και σε βιταμίνες. Όταν ο τραχανάς γίνεται με κρέας, τότε μετατρέπεται σε συνοδευτικό του και γίνεται ένα πλήρες γεύμα, πλούσιο σε πρωτεΐνες».

Όσο για το πόσο συχνά μπορεί ένα παιδί να καταναλώνει τραχανά, η παιδοδιαιτολόγος δεν θέτει όριο, αρκεί η κατανάλωση να γίνεται σε λογικό πλαίσιο. «Πάντα προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του παιδιού μας. Δεν ξεχνάμε, όμως, ότι η ποικιλία παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό και τις γεύσεις. Έτσι, λοιπόν, το παιδί μας μπορεί να τρώει τραχανά κάθε δύο μέρες, ενώ αν είναι πολύ δύσκολο με το φαγητό μπορεί και κάθε μέρα, αρκεί η διατροφή του να εμπλουτίζεται και με άλλες τροφές που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξή του. Η υπερβολή σε καμία περίπτωση δεν βοηθά», καταλήγει η κα. Κουή.