Αλκοόλ και γιορτές. Τι πρέπει να προσέξετε!

Αλκοόλ και γιορτές. Τι πρέπει να προσέξετε!

Δημοσιεύσεις
Αλκοόλ και γιορτές. Τι πρέπει να προσέξετε!

Ας το παραδεχτούμε…τα αλκοολούχα ποτά έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες! Όλα και κάποιο πάρτυ, κάλεσμα, γιορτή θα προκύψει!

Να ορίσουμε όμως πρώτα την ‘υγιή’ συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης αλκόολ ανεξαρτήτως εορταστικού κλίματος. Σύμφωνα με αμερικάνικες οδηγίες (CDC), πρόκειται για 1 μερίδα αλκόολ την ημέρα για γυναίκες και μέχρι και 2 μερίδες για τους άντρες εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας.

Μία μερίδα αλκοόλ περιέχει 14γρ καθαρής αιθυλικής αλκοόλης. Παραδείγματα ακολουθούν:

  • 1 ποτήρι κρασί 120 ml (80-98 θερμίδες)
  • 120ml σαμπανια (80 θερμίδες)
  • 1 μπύρα 330 ml (110 θερμίδες)
  • 40-50 ml ουίσκι ή βότκα ή τζιν ή ρούμι (100 θερμίδες)
  • 1 ready to drink (τυποποιημένο συνήθως «γλυκό» αλκοολούχο) 330 ml πχ Bacardi Breezer ( 267 θερμιδες)

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 3 μερίδες / ημέρα) ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους για την υγεία αλλά και τα κιλά μας. Ξέρετε πως το αλκόολ αργεί να μεταβολιστεί τόσο..που μπορεί να είναι και 12 ώρες μετά αφότου σταματήσαμε να πίνουμε?! Ω ναι! Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι κάυσεις μας δεν είναι τόσο ενεργές για όλο αυτο το χρονικό διάστημα….

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε για να το απολαύσουμε ευχάριστα αλλά και υγιεινά μέσα στις γιορτές?

Το γνωστό ‘δεν πίνουμε με άδειο στομάχι’ είναι και το πιο βασικό. Η κατανάλωση φαγητού μετριάζει και καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ. Προτιμάμε λοιπόν ένα ισορροπημένο γεύμα με φυτικές ίνες (σαλάτα, ψητά λαχανικά), πηγές αμύλου (ρύζι μπασμάτι ή πατάτες φούρνου με τη φλούδα) και πρωτείνη (γαλοπούλα, κόκκινο κρέας). Προσοχή όμως γιατί τα εορταστικά γεύματα τείνουν να έχουν και μεγάλη διάρκεια! Καλό είναι να κάνουμε διαλείμματα με νερό, ανθρακούχο νερό, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρή ή ζεστά ροφήματα όπως καφές. Η κατανάλωση νερού για καλή ενυδάτωση, μειώνει την απορρόφηση του αλκοόλ καθώς και την ταχύτητα με την οποία το πίνουμε!

Άλλη μια παγίδα είναι ότι το αλκοόλ δεν έχει θερμίδες. Δυστυχώς όχι μόνο έχει αλλά τις αποκαλούμε και ‘άδειες’, δηλαδή χωρίς καμία διατροφική αξία. Για κάθε γραμμάριο αλκοόλης που απορροφάται ο οργανισμός ‘κερδίζει’ 7 θερμίδες! Και οι θερμίδες δεν έρχονται μόνο από το ποτό όταν πίνουμε, Συνήθως καταναλώνουμε άφθονους ξηρούς καρπούς, αλμυρά σνάκ ή έξτρα φαγητό.

Στην υγεία μας λοιπόν….και με προσοχή!