Ισοτονικά ποτά

Ισοτονικά ποτά

Δημοσιεύσεις
Ισοτονικά ποτά

Τι είναι τα ισοτονικά ποτά?

Ισοτονικό είναι ένα διάλυμα ή ποτό του οποίου η ωσμωτικότητα (ωσμωτική πίεση) είναι ίδια με αυτή του αίματος, με αποτέλεσμα να απορροφούνται πιο γρήγορα από το έντερο.

Πολύ συχνά καλούνται και αθλητικά ποτά καθώς χρησιμοποιούνται από τους αθλούμενους για την κάλυψη των αναγκών τους σε υγρά, ηλεκτρολύτες και ενέργεια. Ωστόσο, δεν σημαίνει πως όλα τα αθλητικά ποτά είναι ισοτονικά ( 6-8γρ υδατάνθρακα ανά 100γρ). Υπάρχουν υποτονικά (με συγκέντρωση υδατανθράκων 1-3%) και υπερτονικά ποτά (με συγκέντρωση υδατανθράκων >10%).

Ποιες είναι οι ανάγκες του αθλητή κατά την άσκηση?

Η σωστή ενυδάτωση βοηθά στην καλύτερη απόδοση και αντοχή του αθλούμενου, οι οποίοι σαν στόχο πρέπει να έχουν την κάλυψη των υγρών που χάνουν μέσω του ιδρώτα. Η απώλεια των υγρών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1-2% του σωματικού βάρους κατά την άσκηση αντοχής αλλά και υψηλής έντασης. Η γενική σύσταση για την κατανανάλωση των υγρών είναι 120-150mL για κάθε 15-20 λεπτά άσκησης.

Επιπρόσθετα, πολύ σημαντική σε αθλήματα μεγάλης έντασης και διάρκειας είναι η κάλυψη των αναγκών σε γλυκόζη με εύκολα απορροφήσιμους υδατάνθρακες. Αυτή η ανάγκη καλύπτεται στα περισσότερα αθλήματα πολύ καλά από τα αθλητικά ποτά με 6-8% περιεκτικότητα σε υδατανθράκες. Αν η άσκηση διαρκεί για περισσότερο από 1-2 ώρες, το αθλητικό ποτό θα πρέπει να περιέχει και Νάτριο (25mmol/L), το οποίο αποβάλλεται μέσω του ιδρώτα και βοηθά στην κατακράτηση των υγρών. Τέλος, ανάλογα το είδος της άσκησης και τον αθλητή, συστήνονται και ποτά με Κάλιο καθώς και με αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου, για τον καταβολισμό των μυών.

Συστήνεται το αθλητικό ποτό σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1?

Η κατανάλωση των ισοτονικών ποτών εξαρτάται από το είδος της άσκησης καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή λαμβάνει χώρα. Σίγουρα δεν χρειάζονται όλοι ένα αθλητικό ποτό και οι ανάγκες σε υγρά μπορούν να καλυφθούν από το νερό. Ακόμα σε περιπτώσεις η πλεονάζουσα πρόσληψη υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα. Επομένως, αν η άσκηση διαρκεί >45’-60’ ή γίνεται σε ακραία περιβάλλοντα, όπως υγρασία, έντονη ζέστη, μεγάλο υψόμετρο, το ισοτονικό ποτό θα είναι καλύτερη επιλογή από το απλό νερό. Σε γενικό πλαίσιο, δεν απαιτείται οι υδατάνθρακες αυτοί να καλυφθούν με μονάδες ινσουλίνης, εφόσον ελέγχονται οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα τακτικά κατά την άσκηση. Σε κάθε περίπτωση, για μια εξατομικευμένη σύσταση, το βέλτιστο είναι να συμβουλευτείτε τον ενδοκρινολόγο ή διαιτολόγο σας.

Επιμέλεια: Μαρία Μιχαλοπούλου, MSc., Συνεργάτιδα του γραφείου.