Πώς θα γνωρίζω αν το παιδί μου αναπτύσσεται σωστά

Πώς θα γνωρίζω αν το παιδί μου αναπτύσσεται σωστά

Δημοσιεύσεις
Πώς θα γνωρίζω αν το παιδί μου αναπτύσσεται σωστά

Συχνά οι γονείς ανησυχούν για την ανάπτυξη του παιδιού τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν και μη ρεαλιστικούς στόχους για αυτήν.

Η ανησυχία αυτή ξεκινά κυρίως επειδή ξεχνάμε πως ο ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των γονιών, τη διατροφή του αλλά και την σχέση μεταξύ ύψους-βάρους στην δεδομένη ηλικία κάθε φορά.

Εκτός από ένα σωστό ρυθμό ανάπτυξης ύψους και βάρους, μας ενδιαφέρει η γενικότερη υγεία του παιδιού. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ταχύτερος για τα δύο πρώτα χρόνια ζωής, με το ύψος να αλλάζει μέχρι και 24 εκ. τον 1ο χρόνο και 12 εκ. τον 2ο χρόνο ζωής.

Παράλληλα το βάρος αυξάνεται κατά 2-3 κιλά το χρόνο και πρέπει και τα δύο αυτά μετρά να βρίσκονται σε μια σωστή αναλογία σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης. Μετά τα δύο πρώτα χρόνια η ανάπτυξη του ύψους ακολουθεί με περίπου 6-8 εκ. το χρόνο μέχρι και τα 9 έτη, σε αγόρια και κορίτσια. Το βάρος πρέπει να διατηρεί τον ρυθμό του 2-3 κιλά το χρόνο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της εφηβείας – 10 ετών για κορίτσια – και 12 για τα αγόρια παρατηρείται και ο πιο αργός ρυθμός ανάπτυξης σε ύψος και για τα δύο φύλα.

Η διαδικασία της εφηβείας διαρκεί περίπου 5 χρόνια και εκεί παρατηρείται και η μεγαλύτερη αύξηση σε ύψος και βάρος. Η αύξηση ύψους στα κορίτσια φτάνει μέχρι και 7-8 εκατοστά και στα αγόρια 8-9 εκατοστά. Παράλληλα το βάρος μπορεί να αυξηθεί κατά 7 κιλά στα κορίτσια και 10 κιλά στα αγόρια. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν η εφηβεία να βρίσκει τα παιδιά με σωστό βάρος και όχι ήδη υπέρβαρα γιατί τα αυξημένα κιλά της εφηβείας θα προστεθούν σε αυτά και τότε το κάνουν πολύ πιο δύσκολο να το ελέγξουμε ή αποκαταστήσουμε.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως η οποιαδήποτε ανισορροπία στους ρυθμούς ανάπτυξης ύψους ή βάρους σε ένα από τα δύο θα επηρεάσει και το άλλο. Δεν θέλουμε λοιπόν να έχουμε παιδιά που μόνο ψηλώνουν και δεν ακολουθεί το βάρος τους ούτε και παιδιά που το βάρος τους είναι δυσανάλογο του ύψους. Στην δεύτερη περίπτωση πολλές φορές έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο της πρώιμης ήβης. Η εφηβεία ξεκινάει αλλά και ολοκληρώνεται πολύ νωρίτερα λόγω παχυσαρκίας και τα παιδιά αυτά δεν φτάνουν ποτέ το προσδόκιμο ύψος τους.

Είναι σημαντικό λοιπόν ο ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού να παρακολουθείται και τα δύο μέτρα ύψους-βάρους να βρίσκονται πάντα σε αναλογία, η οποία είναι μοναδική για το κάθε παιδί.