Το ταχίνι και η διατροφή στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Το ταχίνι και η διατροφή στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Δημοσιεύσεις
Το ταχίνι και η διατροφή στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Τι είναι?

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προιόν που προέρχεται από προσεχτικά επιλεγμένους σπόρους σησαμιού. Η επεξεργασία των σπόρων ξεκινά με την αποφλοίωση και ξήρανσή τους και στην συνέχεια πολτοποιούνται σε μια ελαιώδης κρέμα , το γνωστό σε όλους μας ταχίνι. Η ρίζα της ονομασίας του βρίσκεται στην τούρκικη γλώσσα και σημαίνει ‘ ο πολτός του σησαμιού’.

Συγκαταλέγεται στην λίστα των πλέον υγιεινών τροφίμων. Συνδυάζει πληθώρα  θρεπτικών συστατικών με ευεργετικές δράσεις οι οποιές κάνουν τις θερμίδες του ταχινιού άκρως ποιοτικές! Αποτελεί επίσης ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεινών, αφού περιέχει πρωτείνη φυτικής προελεύσεως αλλά ταυτόχρονα υψηλής βιολογικής αξίας.

Πολύτιμα συστατικά

Δεν συμβαίνει συχνά μια τροφή να συνδυάζει τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε και βιταμινές του συμπλέγματος Β.

Λόγω λοιπόν της σύστασης του το ταχίνι ενδείκνυται για όλους μας ανεξαιρέτως ηλικίας! Στα πλαίσια πάντα μιας ισσοροπημένης υγιεινής διατροφής. Είναι καλός σύμμαχος για την υγεία των οστών λόγω ασβεστίου και μαγνησίου. Το σίδηρο επίσης βοηθά στην καταπολέμηση και αποφυγή της αναιμίας. Έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό σημαίνει ότι η μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς δεν γίνεται σωστά άρα συμπτώματα αδυναμίας , κούρασης , ζαλάδας ή και λιποθυμίας ακολουθούν. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται σωστά, λόγω ελλειψης σιδήρου.

Η βιταμίνη Ε που περιέχει το ταχίνι δρα προστατευτικά στον οργανισμό απο τις φθορές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Έχει λοιπόν ευεργετική αντικαρκινική δράση όπως και για χρόνιες παθήσεις όπως καρδιοαγγειακά και σακχαρώδη διαβήτη. Το ταχίνι μας δίνει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργεία του νευρικού συστήματος. Οι ίδιες βιταμίνες συμμετέχουν στον μεταβολισμό πρωτεινών, υδατανθράκων και λιπαρών.

Αναφέραμε ότι είναι πλούσιο σε φυτικής προελεύσεως πρωτείνες (20% περιεκτικότητα), αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο ζωικών πρωτεινων σε περιόδους νηστείας ή και στην διατροφή των χορτοφάγων. Ταυτόχρονα περιέχει γύρω στο 50% καλής ποιότητας λίπος κυρίως μονοακόρεστα και πολυ-ακόρεστα (ω-3 και ω-6) λιπαρά οξέα. Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν συσχετίσει την πρόσληψη των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων με μείωση των λιπιδίων στο αίμα όπως χοληστερόλη  και τριγλυκερίδια, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

Οι υδατάνθρακες που περιέχει το ταχίνι (20γρ ανά 100γρ) είναι κυρίως στην μορφή φυτικών ινών, και όχι απλών σακχάρων, άρα αργής απορρόφησης. Βοηθούν στην καλή λειτουργεία του γαστρεντερικού συστήματος και δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα γλυκόζης στην περίπτωση ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Το ταχίνι μπορεί άνετα να αποτελέσει μέρος της διατροφής τους αρκεί να μην χάνουν τον έλεγχο της ποσότητας!

Όλες οι ευεργετικές ιδιότητες του ταχινιού έχουν ιδιαίτερη σημασία για την υγεία των ατόμων με διαβήτη. Οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένο ρίσκο για καρδιοαγγειακά νοσήματα, καταρράκτη και αδυναμίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και για τις μικρότερες ηλικίες όπου μπορεί να δράσει προληπτικά σε όλα τα παραπάνω.

Μέρος της διατροφής μας

Το ταχίνι και προιόντα του μπορεί να έχουν θέση σε όλα μας τα γεύματα. Από το πρωινό μας με ψωμί ή φρυγανιά και επαλλειψη ταχινιού μέχρι και τα κυρίως γεύματα ή ενδιάμεσα μικρογεύματα. Αποτελεί το βασικότερο συστατικό του χαλβά και μπορεί επίσης να χρησιμοποιειθεί και σε σαντουιτς, πίτες και κεικ σε σάλτσες, σούπες και σαλάτες. Πολλοί το χρησιμοποιούν και σε ροφήματα όπως τσαί και καφές.