Βιταμίνη D και Παιδιά

Βιταμίνη D και Παιδιά

Δημοσιεύσεις
Βιταμίνη D και Παιδιά

Τι είναι η βιταμίνη D?

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη πολύ σημαντική για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Συμβάλει  στην αύξηση και την ανάπτυξη του παιδιού καθώς βοηθά την απορρόφηση του φωσφόρου και του ασβεστίου, με αποτέλεσμα πιο υγιή οστά. Επιπλέον, παίζει ρόλο στην παχυσαρκία, στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και γενικά στην εμφάνιση αυτοάνοσων.

Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη της?

Μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακία στους ενήλικες. Η ραχίτιδα χαρακτηρίζεται από τη μη σωστή στερεοποίηση των οστών με συνέπεια την παραμόρφωση τους, καθώς και άλλες σκελετικές ανωμαλίες και κοντό ανάστημα.

Ποια παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψη βιταμίνης D?

  • παιδιά μαύρης φυλής
  • παιδιά παχύσαρκα (λόγω λιποδιαλυτότητας βιταμίνης D)
  • παιδιά που ζουν σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια
  • παιδιά με χρόνια νοσήματα
  • βρέφη με αποκλειστικό θηλασμό
  • παιδιά με χρόνια λήψη γλυκοκορτοκοειδών
  • παιδιά με χρόνια ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια

H Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής συστήνει έλεγχο για έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου που αναφέρθηκαν πιο πάνω ή όταν υπάρχει υποψία από την κλινική εξέταση. 

Φυσιολογικές τιμές 25OH³ 20ng/mL (50nmol/L)
Ανεπάρκεια 25OH12-20ng/mL (30-50nmol/L)
Έλλειψη 25OH£ 12ng/mL (30nmol/L)

Ποιες είναι οι πηγές της βιταμίνης D?

Η καλύτερη πηγή της βιταμίνης D είναι η ηλιακή ακτινοβόλα. Μόνο το 5-10% των απαιτήσεων καλύπτεται από την διατροφή του παιδιού. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός,  η σαρδέλα, το σκουμπρί καθώς και τα ιχθυέλαια αποτελούν πολύ καλές πηγές βιταμίνης D. Επιπλέον, ο κρόκος του αυγού και τα εμπλουτισμένα προϊόντα όπως τα , γαλακτοκομικά, τα δημητριακά και οι χυμοί φρούτων βοηθούν το παιδί να καλύψει τις ανάγκες του. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως η έκθεση στον ήλιο για 15-20 λεπτά χωρίς αντηλιακό τις μεσημεριανές ώρεςαρκεί για την παραγωγή της απαραίτητης ποσότητας της βιταμίνης D στο παιδί.

Επιμέλεια: Μαρία Μιχαλοπούλου, MSc., Συνεργάτιδα του γραφείου.