Ζυμαρικά από όσπρια

Ζυμαρικά από όσπρια

Δημοσιεύσεις
Ζυμαρικά από όσπρια

Τα ζυμαρικά είναι ένα αγαπημένο φαγητό των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία και συνήθως προτιμάται αρκετά από τους μικρούς μας φίλους και σε μεγαλύτερη ποσότητα ίσως από την προτεινόμενη. Από την άλλη μεριά, τα όσπρια δεν αποτελούν συχνά φίλο τους και διακρίνεται μια δυσκολία στην κατανάλωση τους. Συχνά δείχνουν μια αποστροφή προς αυτά, ή ακόμα προτιμούν να καταναλώσουν αποκλειστικά ένα όσπριο, γεγονός που δεν είναι απαγορευτικό αλλά στερεί από το παιδί την ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών. Τα τελευταία χρόνια αυτές οι δύο ομάδες τροφίμων  έχουν συνυπάρξει σε μια πολύ πρωτότυπη ιδέα, στα ζυμαρικά από όσπρια. Έχουν βρει αρκετά φανατικό κοινό, κυρίως από άτομα που στρέφονται σε μια πιο υγιεινή διατροφή.

Διατροφική ανάλυση ζυμαρικών

100γρ μη μαγειρεμένου προϊόντοςΜακαρόνια από φακέςΜακαρόνια από ρεβίθιαΜακαρόνια κλασικά
Θερμίδες (Kcals)333348359
Υδατάνθρακες (gr)47.445.170.9
Πρωτείνη(gr)2521.012.8
Λίπος (gr)2.46.22.0
Φυτικές ίνες (gr)12.014.03.0
Διατροφική ανάλυση προϊόντων του εμπορίου

Μπορούν να τα καταναλώσουν τα παιδιά?

Τα ζυμαρικά από όσπρια έχουν εμφανώς λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Επομένως, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο και βοηθούν τα επίπεδα γλυκόζης μετά το γεύμα να παραμείνουν σταθερά για μεγαλύτερο διάστημα χωρίς αιχμές, με αποτέλεσμα να αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για τα παιδιά με διαβήτη 1 ή 2 ή ακόμα και με ινσουλινοαντίσταση.

Οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες βοηθούν  στην πιο αργή απορρόφηση του υδατάνθρακα και έτσι δίνουν ένα πιο καλό γλυκαιμικό προφίλ. Ωστόσο, εξαιτίας της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε πρωτεΐνη, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν, να μην ξεπεράσουμε τα όρια της πρωτεΐνης/ημέρα για να μην επιβαρύνουμε τα νεφρά αυτών των παιδιών.

Επιπλέον, για τους μικρούς φίλους μας με ινσουλινοεξαρτόμενο διαβήτη, θα πρέπει σε περίπτωση που καταναλώσουν αρκετή ποσότητα να υπολογιστούν επιπρόσθετα μονάδες ινσουλίνης. Ίσως το πιο σημαντικό γι’ αυτά τα ζυμαρικά είναι πως δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να σταθούν στην καθημερινότητα των παιδιών με κοιλιοκάκη, προσφέροντας τους παραπάνω ποικιλία στην διατροφή τους και καλύτερη θρέψη. 

Μπορούν να αντικαταστήσουν τα όσπρια ή τα απλά ζυμαρικά?

Στο γενικό πλαίσιο της διατροφικής εκπαίδευσης του παιδιού, επιθυμούμε οι μικροί μας φίλοι να καταναλώνουν όλες τις ομάδες τροφίμων. Συχνά τα παιδιά, ειδικά στην ηλικία 4-10 ετών διακρίνονται από νεοφοβικές τάσεις. Aποστρέφονται δηλαδή  οτιδήποτε ξένο και συχνά αποκλείουν ακόμα και τρόφιμα από το διαιτολόγιο τους τα οποία τα είχαν κατακτήσει παλαιότερα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αρχικά, συστήνεται προσπάθεια από τους γονείς, επιμονή και υπομονή. Δεν προτείνεται η άμεση ένταξη των ζυμαρικών αυτών να είναι η άμεση λύση. Ωστόσο, η αντικατάσταση των απλών ζυμαρικών, μπορεί να βοηθήσει διατροφικά ένα τέτοιο παιδί  στην θρέψη του, στην σωστή πρόσληψη των πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Τέλος, οι αυξημένες φυτικές ίνες προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό σχετικά με τα απλά ζυμαρικά, με αποτέλεσμα τέτοιου είδους τρόφιμα (όπως και τα ζυμαρικά ολικής) να προτείνονται σε παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά που βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειάς βάρους. Ιδιαίτερη προσοχή όμως στην συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, διότι στην παιδική ηλικία συνδέεται με το υπερβάλλον σωματικό βάρος.

Τα ζυμαρικά, είτε είναι οσπρίων, λαχανικών, ολικής, ή ακόμα και τα κλασσικά, είναι σημαντικό πάντα να προσφέρονται στο πιάτο στην σωστή ποσότητα ανάλογα την ηλικία του παιδιού και στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου γεύματος.

Και αφήνουμε τους μικρούς μας φίλους να τα απολαύσουν, όπως και κάθε άλλο γεύμα τους!

Επιμέλεια: Μαρία Μιχαλοπούλου, MSc., Συνεργάτιδα του γραφείου.