Η καλή σχολική μέρα από το πρωινό φαίνεται

Η καλή σχολική μέρα από το πρωινό φαίνεται

Δημοσιεύσεις
Η καλή σχολική μέρα από το πρωινό φαίνεται

Τώρα λοιπόν που οι διακοπές τελείωσαν και ξεκίνησαν οι μικρότεροι το σχολείο τους είναι και μια καλή ευκαιρία να υιοθετήσουν καινούργιες και σωστές διατροφικές συνήθειες ξεκινώντας με αυτή του πρωινού. Επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι το πρωινό για μικρούς και μεγάλους. Αρκετές όμως είναι και αυτές που αναφέρονται ειδικά στο πόσο χαμηλά είνα τα ποσοστά των ελληνόπουλων που καταναλώνει επαρκές πρωινό σε καθημερινή βάση, μόνο 45%, ενώ το 14% αυτών δεν τρώει καθόλου.

Παρακάτω είναι κάποιοι βασικοί λόγοι οι οποίοι καθιστούν το πρωινό ως το καλύτερο εφόδιο για την σχολική μέρα. Βοηθά στην:

  • Αποκατάσταση των αποθηκών ενέργειας μετά την κατάσταση νηστείας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πιο σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, εύκολο έλεγχο της όρεξής μας και πολύ σημαντικό την ομαλή εναλλαγή στα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.
  • Καλύτερη συγκέντρωση, μνήμη και τελικά απόδοση στο μαθήματα του σχολείου.
  • Παρουσίαση μικρότερων ποσοστών παχυσαρκίας και φυσιολογικότερων τιμών Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά αυτά που καταναλώνουν καθημερινά πρωινό καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και λιγότερες ‘περιττές’ θερμίδες από γλυκίσματα.
  • Κάλυψη βασικών αναγκαίων συστατικών όπως, σίδηρο, βιταμίνες της ομάδας Β, φολικό οξύ.
  • Διατήρηση της ενέργειας για τις καθημερινές δραστηριότητες αφού κύριο συστατικό του πρωινού είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες που αποτελούν το κύριο καύσιμο υλικό.
  • Αποφυγή των πολλών υπό- ή υπέργλυκαιμιών, άρα και των τσιμπολογημάτων για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.) Τύπου 1  και την επιτυχία πιο σωστών επιπέδων ζαχάρου κατά τη διάρκεια της μέρας.

Πρωινό και Διαβήτης

 Όταν μιλάμε για σωστή διατροφή στα πλαίσια της θεραπείας του διαβήτη σε ινσουλινοεξαρτόμενα παιδιά μία από τις πρώτες συμβουλές είναι η τήρηση των τριών βασικών γευμάτων: Πρωινό, Μεσημεριανό, Βραδυνό.

 Ο λόγος είναι ότι έτσι καταφέρνουμε να διατηρήσουμε τις τιμές του ζαχάρου πιο κοντά στα επιθυμητά επίπεδα χωρίς απότομες αυξομειώσεις.  Είναι αυτές οι απότομες αλλαγές που συχνά μας κοστίζουν μια καλύτερη γλυκοζηλιομένη.

 Το άλλο που βοηθά στις ομαλές αυξομειώσεις είναι ένα πρωινό πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Αλλιώς, τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία απορροφώνται πιο αργά και δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου και που με τη σωστή δόση ινσουλίνης ταχείας ή υπέρ-ταχείας δράσης επιτυγχάνονται σωστές μεταγευματικές μετρήσεις.

Εδώ να σημειωθεί ότι οι ανάγκες σε ινσουλίνη είναι αυξημένες το πρωί. Άρα για το ίδιο ποσό υδατανθράκων συνήθως χρειάζεται περισσότερη ινσούλινη για την σωστή απορρόφηση.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ + ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ + ΦΡΟΥΤΑ = ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΩΙΝΟ

Ομάδα Δημητριακών:

  • Δημητριακά πρωινού, χωρίς σοκολάτα και μέλι. Περιέχουν ήδη φυσική ζάχαρη!
  • Φρυγανιές ολικής άλεσης, σταρένιες ή σίκαλης
  • Ψωμί ολικής αλέσης, με σουσάμι ή πολύσπορο
  • Μπισκότα με δημητριακά ή ολικής άλεσης

Ομάδα Γαλακτοκομικών:

  • Γάλα, κατα προτίμηση 1.5% λιπαρά. Περιέχει ακριβώς τις ίδιες ποσότητες σε πρωτείνη και ασβέστιο με το πλήρες!
  • Γιαούρτι
  • Τυρί

Ομάδα Φρούτων:

  • Φρέσκα φρούτα
  • Αποξηραμένα φρούτα, μπορούν να προστεθούν στα δημητριακά πρωινού
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός. Χωρίς πρόσθετη ζάχαρη!

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΩΙΝΟΥ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
1 φλυτζανι γαλα (250ml ) 1.5% λιπαρα με 6-7 κουταλιες δημητριακα      1 φρουτο (μηλο, αχλαδι, πορτοκαλι, ροδακινο) 12γρ + 30-35γρ       15γρ
1 φλυτζανι γαλα (250ml ) 1.5% λιπαρα με 2 φετες ψωμι (60 γρ)   120ml φυσικό χυμό   12γρ + 30γρ     15 γρ
1 φλυτζανι γαλα (250ml ) 1.5% λιπαρα με 2 φρυγανιες (20 γρ) + 1 κουταλια σουπας μαρμελαδα   1 φρουτο 12γρ + 15 γρ +15γρ     15γρ
1 γιαουρτι (250ml) 2% λιπαρα με 6-7 κουταλιες δημητριακα (Corn flakes/ Fitness)     1 κ.σούπας σταφίδες 15γρ + 30-35γρ       15γρ

Για ένα σωστό πρωινό λοιπόν και ότι αυτό μας προσφέρει, δεν έχουμε καμία δικαιολογία ώστε να στέλνουμε τα παιδιά στο σχολείο με άδειο στομάχι.

 Όταν δεν υπάρχει όρεξη για ένα μεγάλο πρωινό έστω και κάτι πολύ μικρό και ελαφρύ αρκεί για να καλλιεργήσουμε τις σωστές συνήθειες!

Όταν δεν υπάρχει χρόνος, προσπαθούμε να είμαστε πιο οργανωμένοι απο το βράδυ ώστε να προλάβουμε και ένα μικρό πρωινό!

Και τέλος, μην ξεχνούν οι γονείς πως τα παιδιά μαθαίνουν και αλλάζουν συνήθειες μέσα από το παιχνίδι και την μίμηση! Όταν το πρωινό είναι ενδιαφέρον και κάτι που ενώνει την οικόγενεια τότε γίνεται και απόλαυση και τρόπος ζωής!