Νηστεία και παιδιά

Νηστεία και παιδιά

Δημοσιεύσεις
Νηστεία και παιδιά

«Αποφασίσαμε φέτος να δοκιμάσουμε αν μπορούν τα παιδιά μας που είναι ηλικίας 10 και 5 χρόνων να νηστεύσουν όλες τις μέρες μέχρι το Πάσχα. Θα ήθελα να μου πείτε με ποιες τροφές μπορώ να αντικαταστήσω το ασβέστιο και τις πρωτεΐνες; Νομίζετε ότι θα υπάρξει πρόβλημα ανάπτυξης; »

Η περίοδος της νηστείας είναι ευεργετική όχι μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για την υγεία των παιδιών δεδομένου ότι δεν υφίσταται ζήτημα υγείας. Τρόφιμα που αποκλείονται συνήθως από το διατροφικό πρόγραμμα της νηστείας είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι, το αυγό με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημενη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, λαδερών φαγητών και λιπαρών φυτικής προελεύσεως.

Αναφορικά με το ζήτημα της κάλυψη των πρωτεΐνών, συστήνεται η κατανάλωση συνδυασμού φυτικών προϊόντων πλούσιων σε πρωτεΐνη, όπως τα όσπρια, η σόγια, ο χαλβάς, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι και το σουσάμι. Πολλά από τα αμινοξέα που απουσιάζουν απο τα όσπρια τα βρίσκουμε στα δημητριακά όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτα, οπότε γεύματα όπως φακές με ρύζι, ρεβύθια με πατάτες αποτελούν τέλεια πηγή πρωτεΐνών.

Εξίσου σημαντική για τα παιδιά είναι και η πρόσληψη ασβεστίου. Καλές πηγές κατά την περίοδο της νηστείας θεωρούνται οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος ανησυχίας για την κατανάλωση ασβεστίου στα παιδιά που νηστευουν. Τέλος, να σημειώσουμε ότι υπάρχουν στην αγορά υπάρχουν χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο.