Πρωτεΐνη: τι ρόλο τελικά παίζει στη διατροφή μας;

Πρωτεΐνη: τι ρόλο τελικά παίζει στη διατροφή μας;

Δημοσιεύσεις
Πρωτεΐνη: τι ρόλο τελικά παίζει στη διατροφή μας;

Η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων πρωτεΐνης μέσα από την κατανάλωση τροφών όπως το ψάρι, το κοτόπουλο,το κόκκινο κρέας και το αυγό για την αύξηση μυικής μάζας ή διατήρηση αυτής, φαίνεται να έχει καινούργια δεδομένα! Μια νέα μελέτη του τμήματος Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Τέξας, έδειξε ότι δεν αρκεί μόνο να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης για να διατηρήσουμε ή και να ενισχύσουμε τους μύες μας, αλλά οι ποσότητες αυτές να είναι σωστά κατανεμημένες μέσα στην ημέρα.

 Χώρισαν το δείγμα τους που αποτελούνταν από υγιείς ενήλικες σε δύο γκρουπ τα οποία κατανάλωσαν δύο διαφορετικά διατροφικά πλάνα, τα οποία εμπεριείχαν συνολικά 90 γραμμάρια πρωτεΐνης. Σε κάθε ομάδα η πρωτεΐνη προσλαμβανόταν με διαφορετικό τρόπο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρώτο γκρουπ παρέχονταν 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, ενώ στο δεύτερο 10 γραμμάρια στο πρωινό, 15 γραμμάρια στο μεσημεριανό και 65 γραμμάρια στο δείπνο. Πηγή πρωτεΐνης ήταν το βοδινό κρέας (30 γραμμάρια κρέατος μας δίνουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης).

Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι η μυϊκή σύνθεση ήταν 25% υψηλότερη για εκείνους που ακολουθούσαν τη διατροφή με ομοιόμορφα κατανεμημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, σε σύγκριση με εκείνους όπου είχαν ανισοκατανεμημένη την πρωτεΐνη στα γεύματά τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, συνήθως τρώμε πολύ λίγη πρωτεΐνη στο πρωινό, λίγο περισσότερο στο μεσημεριανό γεύμα και στη συνέχεια μεγάλη ποσότητα το βράδυ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη την ώρα που τη χρειαζόμαστε για την αποτελεσματική αποκατάσταση και ανοικοδόμηση των μυών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, το βράδυ προσλαμβάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από όση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το πλεόνασμα αυτής μετατρέπεται σε γλυκόζη ή και λίπος. Μπορούμε να αυξήσουμε, λοιπόν, την κατανάλωση πρωτεΐνης το πρωί με ένα αυγό, γάλα, γιαούρτι ή μερικούς ξηρούς καρπούς, ισομοιράζοντας την ποσότητα σε όλα τα γεύματα της ημέρας.