Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό των παιδιών μας!

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό των παιδιών μας!

Δημοσιεύσεις
Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό των παιδιών μας!

Διανύοντας τα τελευταία χρόνια μια πανδημία, η ενασχόληση και η αγωνία των γονέων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού των παιδιών έχει αυξηθεί. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα που υποστηρίζεται από την ισορροπημένη διατροφή, σωστή ενυδάτωση, άσκηση και καλό ύπνο, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου νόσησης με Covid-19, σύμφωνα με τις οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει κανένα μεμονωμένο τρόφιμο που να μπορεί να προστατεύσει πλήρως κάποιον από το να προσβληθεί από τον κορονοϊό ή να τον θεραπεύσει από αυτόν.

  1. ΕΠΑΡΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς συμβάλει στην υγεία των βλενογόννων (που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των παθογόνων), στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού και έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση.

Η βιταμίνη Α μπορεί να προσληφθεί μέσω 2 μορφών: ως β-καροτένιο (προβιταμίνη Α) και ως ρετινόλη. Η ρετινόλη είναι η μορφή που ασκεί ανοσοποιητική δράση. Το β-καροτένιο μπορεί να μετατραπεί σε ρετινόλη, αν και η μετατροπή είναι αργή και περιορισμένη.Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ρετινόλη είναι: γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι, ο κρόκος αυγού, τα λιπαρά ψάρια όπως ρέγγα ή σολομός. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε β-καροτένιο είναι: κίτρινη κολοκύθα, τα καρότα, το σπανάκι, το πεπόνι, τα βερίκοκα και οι ντομάτες. Η βιταμίνη Α επειδή είναι λιποδιαλυτή απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνεται με λίγο λίπος. 

  1. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά παρέχει αφθονία θρεπτικών συστατικών και βιταμινών με αντιοξειδωτική δράση. Τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, έλαια ξηρών καρπών, ξηροί καρποί, ηλιέλαιο) η βιταμίνη Α, το σελήνιο (Brazilian nuts, αυγά σαρδέλες, ηλιόσποροι), ο ψευδάργυρος και το συνένζυμο Q10 (συκώτι, κόκκινο και λευκό κρέας, λιπαρά ψάρια, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, φράουλες, πορτοκάλια, σουσάμι, φιστίκια, σόγια, φακές).

Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και βρίσκεται σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Φράουλες, πορτοκάλι, μούρα, ακτινίδιο, κεράσια, ανανάς, γλυκοπατάτα, σπανάκι, μπρόκολο και κουνουπίδι είναι μερικές από τις επιλογές μας, αν θέλουμε να στηρίξουμε σωστά το ανοσοποιητικό μας! Σημαντικό είναι να επιλέγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά όσο πιο φρέσκα γίνεται, γιατί η περιεκτικότητα της υδατοδιαλυτής αυτής βιταμίνης μειώνεται κατά το κόψιμο του φρούτο ή του λαχανικού.

  1. ΥΨΗΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Η πρωτεΐνη είναι το πιο σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Το λευκό κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά περιέχουν αρκέτα από τα 20 απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας. Υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη περιέχει και η σόγια, το μόνο φυτικής προέλευσης προΐόν με αυτό το χαρακτηριστικό, καθώς και τα υποπροΐόντα της όπως το τόφου, ο κιμάς σόγιας.

  1. ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Η επαρκής ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την σωστή άμυνα του οργανισμού και μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο με την κατανάλωση νερού αλλά και χυμών, πράσινου τσαγιού, φρούτων, και λαχανικών.

ΓΙΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ, ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ & ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ, ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ! ΠΟΛΛΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΛΕΜΟΝΙ

  1. ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Ο ψευδάργυρος, ως ένα μικροθρεπτικό συστατικό με αντιοξειδωτικές λειτουργίες, είναι απαραίτητος για την υγεία του βλεννογόνου της αναπνευστικής οδού, την παραγωγή και τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και έχει αντιμικροβιακή δράση. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να θέσει ένα παιδί σε αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.  Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι: κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια όπως φακές και ρεβίθια, αυγά, ξηροί καρποί.

  1. ΥΓΙΕΣ ΕΝΤΕΡΟ

Το έντερο είναι το «σπίτι» των ανοσοκυττάρων του οργανισμού μας, καθώς φιλοξενείται εκεί το μεγαλύτερο ποσοστό τους. Επομένως, το εντερικό μας μικροβίωμα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, συμβάλει στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιλέξτε φρούτα, λαχανικά καθώς και προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο.

Μην ξεχνάτε την σημαντικότητα της άσκησης για ένα υγιές έντερο, καθώς αυξάνει την ποικιλομορφία του.

  1. ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΥΠΝΟΣ

Μια υγιής ρουτίνα ύπνου είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικου συστήματος. Εστιάζουμε τόσο στην ποσότητα ύπνου (τουλάχιστον 8ώρες) όσο και στην ποιότητα του. Η απομάκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο είναι απαραίτητη καθώς το φως εμποδίζει την παταγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

  1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Τελευταίο και πολύ σημαντικό εξίσου, είναι να διδάξουμε στο παιδί τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να σιγουρευτούμε πως αυτοί ακολουθούνται σωστά. Το σωστό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η διατήρηση των αποστάσεων χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και σημασίας!

Επιμέλεια: Μαρία Μιχαλοπούλου, MSc., Συνεργάτιδα του γραφείου.