Το ρόδι και τα οφέλη του στον οργανισμό

Το ρόδι και τα οφέλη του στον οργανισμό

Δημοσιεύσεις
Το ρόδι και τα οφέλη του στον οργανισμό

Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια. Τα φρούτα της είναι στρογγυλά, κόκκινα (ή κίτρινα όταν ωριμάσουν) και γεμάτα με σπόρους. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη.

Σήμερα η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι η σοφία των αρχαίων που το θεωρούσαν θαυματουργό είχε γερές βάσεις. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Χάρη λοιπόν στα παραπάνω συστατικά έχει ισχυρές αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες και για αυτό το λόγο ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Σε κλινικό επίπεδο, μελέτες έχουν υποστηρίξει την δράση κατά καρκίνων του μαστού, προστάτη και του δέρματος.

Το ρόδι είναι ένα από τα φρούτα του Νοέμβρη αλλά αν θέλετε να το κρατήσετε ακόμα περισσότερο μπορείτε να το καθαρίσετε και να το φυλάξετε στην κατάψυξη, κλεισμένο σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα. Έτσι, όποτε χρειάζεστε σπόρους, παίρνετε απλά όσους θέλετε!