Το καλοκαίρι έφτασε επισήμως και μαζί με αυτό άρχισε για τα καλά και ο δείκτης της θερμοκρασίας να ανεβαίνει! Σιγα σιγά αρχίζουμε να σχεδιάζουμε τις καλοκαιρινές διακοπές και η διάθεση κορυφώνεται! Πώς επηρεάζει, ωστόσο, η αλλαγή αυτή τον διαβήτη τύπου 1?
- Ζέστη και ινσουλίνη
Κατά τους ζεστούς μήνες του χρόνου αυξάνονται η ροή του αίματος και οι παλμοί μας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ταχύτητα απορρόφησης της ινσουλίνης και η ευαισθησία μας σε αυτή. Πολλές φορές στην κλινική πράξη, οι συνολικές δόσεις των μονάδως ινσουλίνης μειώνονται και σίγουρα προτείνεται να γίνονται τακτικές μετρήσεις σακχάρου αίματος.
- Ενυδάτωση
Με σκοπό την διατήρηση μιας φυσιολογικής θερμοκρασίας σώματος, ο οργανισμός αποβάλει νερό από την αναπνοή και από τον ιδρώτα. Αυτό έχει ως συνέπεια, τους καλοκαιρινούς μήνες να κινδυνεύουμε περισσότερο από αφυδάτωση, γεγονός που επηρεάζει και τις μετρήσεις του σακχάρου αλλά και την δράση της ινσουλίνης. Ενυδατωνόμαστε επαρκώς και μετράμε συχνά το σάκχαρο μας.
- Μετρητής σακχάρου
Οι μετρητές σακχάρου αίματος και οι τανίες επηρεάζονται στις πολύ ακραίες θερμοκρασίες. Φροντίζουμε να τα διατηρούμε σε σκιερό μέρος. Καλό είναι το κουτί ταινιών να παραμένει συνεχώς κλειστό για να μην πάρει υγρασία. Δεν συστήνεται να τοποθετούνται στην ψύξη.
- Φύλαξη Ινσουλίνης
Και σε αυτή την περίπτωση οι ακραίες θερμοκρασίες δεν συστήνονται για την φύλαξη της. Η γενική σύσταση παραμένει πως η ινσουλίνη που χρησιμοποιείται ( προ γεμισμένες πένες ή φιαλίδια) μπορεί να παραμείνει εκτός ψυγείου για ένα μήνα με ασφάλεια σε θερμοκρασία δωματίου. Στην παραλία απαγορεύεται ρητά η έκθεση στον ήλιο.
Επίσης, προσοχή στην απευθείας επαφή με τον πάγο, διότι και η πολύ χαμηλή θερμοκρασία βλάπτει εξίσου την δράση της.
- Νερό και κολύμπι
Το κρύο νερό της θάλασσας μειώνει την δράση της ινσουλίνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμία. Από την άλλη μεριά, το κολύμπι, όπως κάθε μορφής άσκηση επιδιώκει να ρίξει το σάκχαρο του αίματος, γι αυτό και συστήνεται να ξεκινάμε την άθληση με έαν έυρος 150mg/dl έως 180mg/dl.
- Υπεργλυκαιμία στην παραλία
Οι υψηλές τιμές σακχάρου αίματος προκαλούν πολυουρία και κατά συνέπεια και αφυδάτωση, ένα σύμπτωμα που ακολουθεί και την παραμονή μας στον ήλιο και τη ζέστη της παραλίας αλλά και την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη/καφεΐνη και αλκοολούχων ποτών. Έτσι, πολύ συχνά σε τέτοιες περιστάσεις καταλήγουμε να συγχέουμε τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας με αυτά της ηλίασης! Επομένως, φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε πολύ καλά, αλλά και να μετράμε συχνά το σάκχαρο μας και να προβαίνουμε στις απαραίτητες διορθώσεις!
Επιμέλεια: Μαρία Μιχαλοπούλου, MSc., Συνεργάτιδα του γραφείου με εξειδικευση στην παιδιατρική.