Τι εννοούμε με τον όρο εποχικότητα?
Η εποχικότητα αναφέρεται στην εκάστοτε εποχή που ευδοκιμεί και συγκομίζεται το τρόφιμο. Εκείνη την χρονική περίοδο το φρούτο, ή το λαχανικό βρίσκεται στην πιο ώριμη και πιο γευστική φάση του.
Εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας, των θερμοκηπίων, των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από το εξωτερικό, η κατανάλωση μη εποχικών τροφίμων έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Όλοι αυτοί οι τρόποι, αν και βελτιώνουν την ποικιλία κατανάλωσης και μας δίνουν πληθώρα επιλογών στις αγορές, οδηγούν σε λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα!
Αξίζει να επιλέγω εποχικά φρούτα και λαχανικά?
Η απάντηση σε αυτό είναι σίγουρα θετική για τους παρακάτω πολύ σημαντικούς λόγους:
- Είναι πιο γευστικά και πιο ώριμα
- Είναι πιο οικονομικά συγκριτικά με τα εκτός εποχής
- Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά καθώς έχουν καλλιεργηθεί σωστά χωρίς φυτοφάρμακα σύμφωνα με τους κανόνες της Μητέρας Φύσης
- Πολλά εκτός εποχής φρούτα και λαχανικά που βρίσκουμε στις αγορές είναι εισαγωγής από το εξωτερικό και δεν γνωρίζουμε την ακριβή επεξεργασία τους
- Με την αγορά εποχικών φρούτων και λαχανικών ενισχύουμε τους μικρούς παραγωγούς
Τι να επιλέξω το φθινόπωρο?
ΛΩΤΟΣ: αντιβακτηριακή και σηπτική δράση με υψηλή περιεκτικότητα σε βιτ.C,B1,B2,B6, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό
ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ: με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κλασική πατάτα, είναι πλούσια σε βιτ.C, A, E, κάλιο και μαγγάνιο.
ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΤΗΝ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ…
- Ζεστή σαλάτα με παντζάρια, γλυκοπατάτα και τυρί φέτα
- Σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, κολοκύθα, καρότο
- Τσιπς γλυκοπατάτας στο φούρνο με ντιπ από τυρί κρέμα και μυρωδικά
ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΤΟΝ ΛΩΤΟ…
- Μαρμελάδα λωτού με μανταρίνι και τζίντζερ
- Κεικ μπανάνα, κακάο και λωτός
- Smoothie με λωτό πορτοκάλι, μπανάνα και blueberries
Επιμέλεια: Μαρία Μιχαλοπούλου, MSc., Συνεργάτιδα του γραφείου.