Η προτεινομένη πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) της γυναίκας κατά την έναρξη της κύησης. Με απλά λόγια, όταν μία γυναίκα ξεκινάει με χαμηλό σωματικό βάρος την εγκυμοσύνη της π.χ ΔΜΣ <19,8 kg/m2 τότε η προτεινόμενη αύξηση βάρους είναι 12,5-18kg ή αλλιώς 0,49kg /εβδομάδα στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Στην περίπτωση ενός ΔΜΣ στα φυσιολογικά όρια προ-εγκυμοσύνης το επιθυμητό είναι γύρω στα 11,5-16kg συνολική αύξηση βάρος στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ή 0,44kg/ εβδομάδα στο 2ο και 3ο τρίμηνο.
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται ως το κλάσμα του βάρους (kg) διά το ύψος (m) στο τετράγωνο : kg/m2.
Στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη ξεκινάει με αυξημένο σωματικό βάρος οι επίσημες οδηγίες είναι η συνολική αύξηση βάρους να μην ξεπερναέι τα 7-11kg ή 0,3 kg/ εβδομάδα στο 2ο και 3ο τρίμηνο.
Ανάλογα λοιπόν από ποιό σωματικό βάρος ξεκίνησε η κύηση τα 7 κιλά αύξηση σχεδόν στον πέμπτο μήνα να μην είναι και τόσο ανησυχητικό. Ωστόσο, στην συνέχεια θα πρέπει να διατηρηθεί ένας υγιής ρυθμός αύξησης των κιλών για να μην ξεφύγουμε των στόχων και για να μην γίνει η εγκυμοσύνη πιο δύσκολη για την μητέρα αλλά και το βρέφος.
Το αυξημένο σωματικό βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη συνδέεται με γέννηση βρεφών αυξημένου βάρους και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και υπερτάσης για την έγκυο. Η προτεινόμενη αύξηση βάρους στην διάρκεια της εγκυμοσύνης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι περίπου στα 7kg. Είναι λοιπόν αναπόφευκτο να μην πάρεις κιλά γιατί και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του βρέφους.
Είναι ευφικτό αν οργανώσεις και όχι περιορίσεις τα γεύματα σου και κρατηθείς σε μια ημερησία πρόσληψη 1800 θερμίδων /ημέρα ή περίπου 25θερμίδες/ ανά βάρος σώματος και όχι παραπάνω να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι μια υγιής εγκυμοσύνη για σένα και το βρέφος! Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προγραμματίσεις τα κυρίως και τα μικρόγεύματα κάθε τρίωρο οπότε φυσικά και παίρνεις την απαραίτητη ενέργεια χωρίς να μειώνεις τις καύσεις του οργανισμού σου. Θυμίσου ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μείωνεται η ένταση και η διάρκεια των δραστηριοτήτων οπότε και η ενεργειακή κατανάλωση. Άρα το πόσο ενέργεια χρειάζεσαι να πάρεις από το φαγητό δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη προ-εγκυμοσύνης.
Δεν είναι απαραίτητη και ούτε προτεινομένη μια αποφυγή των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το αντίθετο, θα πρέπει να καλύπτουν το 50% της ημερήσιας κατανάλωσης σε ενέργεια και να μην είναι λιγότεροι από 100γρ /ημέρα. Σε έλλειψη υδατανθράκων παρατηρείται μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που επηρεάζει και την ανάπτυξη του εμβρύου. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα μεγάλα διαστήματα νηστείας >6-8 ώρες κατά την εγκυμοσύνη.
Έχουμε δύο είδη υδατάνθρακα την απλή ζάχαρη (γρήγορης απορρόφησης) και το άμυλο(αργής απορρόφησης). Το ζητούμενο είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση των απλών υδατανθράκων και να περιλαμβάνουμε πηγές πιο σύνθετων στα γεύματά μας όπως, δημητριακά ολίκης άλεσης, ψωμί ολικής, ρύζι και μακαρόνια, όσπρια και φρούτα.