Αν κάποιος σας έλεγε ότι από εδώ και πέρα θα τρώτε όπως οι άνθρωποι των σπηλαίων σίγουρα θα σας έβαζε σε σκέψεις! Η Παλαιολιθική Δίαιτα αποκλείει όλα τα τρόφιμα που μπήκαν στο διαιτολόγιο των ανθρώπων μετά τη Γεωργική Επανάσταση. Τότε δηλαδή που ο άνθρωπος έπαψε να είναι απλά κυνηγός και απέκτησε την ιδιότητα και του γεωργού-κτηνοτρόφου. Σκοπός της δίαιτας αυτής είναι να συμπεριλάβει μόνο όσα έτρωγαν οι παλαιολιθικοί άνθρωποι.
Τι τρώμε τελικά;
Κατά βάση φρέσκα φρούτα (με μέτρο τα αποξηραμένα και αυτά που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως π.χ. τα σταφύλια, μπανάνα) σε ποσότητα 1-2 μερίδες την ημέρα. Φρέσκα λαχανικά, από καρότα, σπανάκι, κολοκύθι, μπρόκολο, μελιτζάνα τρώμε άφοβα αλλά με κάποια επιφύλαξη, που σημαίνει το πολύ 1 φορά την εβδομάδα, πιο αμυλούχα λαχανικά όπως πατάτα, πατζάρια, αρακάς, καλαμπόκι.
Όσον αφορά στις πηγές πρωτείνης επιτρέπονται τα αυγά , το κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, πουλερικά, κοτόπουλο, κυνήγι), το ψάρι και τα θαλασσινά. Επιτρέπεται το μπέικον..αν αναρωτιέστε, όχι όμως τα λουκάνικα ή πολύ επεξεργασμένα κομμάτια κρέατος. Επίσης δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ψάρι και ψαρικά αρκεί να μην είναι παστά. Σημαντικό είναι όλα τα παραπάνω προϊόντα να είναι βιολογικά ή/και ελευθέρας βοσκής αν πρόκειται για ζωικά προϊόντα και τα κρέατα να είναι άπαχα.
Επίσης, επιτρέπονται σε περιορισμένες ποσότητες και κατά προτίμηση ωμά κάποια λιπαρά (ζωικά λίπη, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, λάδι μακαντέμια, αβοκάντο, λιναρόσπορος)ανάλατες ελιές και ξηροί καρποί. Όσον αφορά τα υγρά, είναι απαραίτητη η κατανάλωση 1,5-2 λίτρων νερού την ημέρα και επιτρέπονται -πάντα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης- τα ροφήματα βοτάνων, ο καφές και οι χυμοί από φρέσκα φρούτα.
Τι δεν έτρωγε ο άνθρωπος των σπηλαίων…άρα ούτε και εμείς?
Οτιδήποτε επεξεργασμένο, συσκευασμένο και φτιαγμένο-καλλιεργημένο από τον ίδιο τον άνθρωπο και όχι την φύση.
Απαγορεύονται οι υδατάνθρακες δηλαδή οτιδήποτε φτιαγμένο από αλέυρι ή άλλο καρπό ή σιτηρό (εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά), τα αμυλούχα λαχανικά (όπως ο αρακάς, το καλαμπόκι, οι πατάτες, φασόλια πράσινα), τα φιστίκια γιατί θεωρούνται καρπός, τα όσπρια, η σόγια, το ρύζι, τα μακαρόνια, η ζάχαρη, το αλάτι, τα γαλακτοκομικά (βούτυρο, γάλα, τυρί, γιαούρτι και παγωτό).
Φυσικά και ο παλαιολιθικός άνθρωπος δεν είχε πρόσβαση σε ραφιναρισμένα φυτικά έλαια, το αλκοόλ, τα γλυκά, γλυκαντικές ουσίες, αναψυκτικά, συσκευασμένους χυμούς, τα λιπαρά ή και επεξεργασμένα κρέατα, τις σάλτσες και όλα τα δημητριακά. Αυτά!
Μια μικρή σημέιωση, η γλυκοπατάτα θεωρείται από αρκετούς υποστηρικτές της διαίτας αυτής αποδεκτή λόγω χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη!
Η δική μου γνώμη…
Πρόκειται για μια σχετικά υγιεινή διατροφή αν σκεφτούμε ότι παραλέιπουμε επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε αλάτι και ζάχαρη. Είναι δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες από φρούτα και λαχανικά, καλής ποιότητας πρωτεΐνες και ποιοτικό λίπος. Από την άλλη λείπουν τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά που είναι σημαντικά για άμεση ικανοποιηση των αναγκών μας σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Υπάρχει σίγουρα μια δυσκολία στην τήρηση ενός τέτοιου προγράμματος για μεγάλο χρονικό διάστημα λογω περιορισμένης ποικιλίας. Η έλλειψη υδατανθράκων σε περιπτώσεις ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει έντονη κόπωση, πονοκεφαλους και αυπνοίες. Τέλος δεν ξεχνάμε ότι αν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος πρέπει να ακολουθηθεί σε συγκεκριμένες μερίδες και αναλογίες! Εγώ θα έβλεπα μια πιο ευέλικτη μορφή της δίαιτας αυτής δηλαδή με όσπρια και κάποιους σύνθετους υδατάνθρακες σαν μια πιο ισορροπημένη και ρεαλιστική εκδοχή.