Ένα podcast για τον Διαβήτη
Να συστηθώ
Με απλά λόγια. Γύρω στα δεκατρία μου ο πατέρας μου χρειάστηκε να αλλάξει τον τρόπο που έτρωγε για να μπορέσει να ελέγξει το βάρος του και κατά συνέπεια να διαχειριστεί την υψηλή του πίεση μετά από συμβουλή γιατρού και διαιτολόγου. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και εγώ εντυπωσιάστηκα από το αποτέλεσμα! Άρα μεγαλώνοντας επέμεινα να μην γίνω οδοντίατρος αλλά να σπουδάσω Διαιτολογία στο Λονδίνο. Σπούδασα λοιπόν και αποφάσισα πως θα εξασκήσω το επάγγελμα παραμένοντας εκεί και αποκτώντας επαγγελματική εμπειρία σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Νοσοκομεία.
Μία πιο senior συνάδελφος μου είπε κάποια στιγμή στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας στο Λονδίνο: Διάλεξε με ποιο τομέα της Διαιτολογίας θέλεις να ασχοληθείς. Δεν μπορεί να τα κάνεις όλα και να είσαι σε όλα καλή. Και έτσι διάλεξα την εξειδίκευση σε Παιδιατρική Διαιτολογία. Μετά από κάποια χρόνια κατάλαβα πως η εικόνα ενός πολύ άρρωστου παιδιού με στεναχωρεί ιδιαίτερα, οπότε αποφάσισα να δουλέψω έχοντας έναν πιο εκπαιδευτικό/ προληπτικό ρόλο. Και κάπου εκεί μπήκε στην ζωή μου ο Διαβήτης και τα «γλυκά» μου αυτά παιδιά ( με την ευρύτερη έννοια).
Ο διαβήτης με «έβαλε» μέσα σε τόσα διαφορετικά σπίτια, οικογένειες, σχέσεις και χώρες όλα αυτά τα χρόνια και έμαθα ένα σημαντικό μάθημα. Έμαθα, πως δεν ξεχωρίζει σπίτι από σπίτι και ότι η αγωνία όλων όσων μαθαίνουν να ζουν με αυτόν είναι η ίδια αλλά ίδιες είναι και ερωτήσεις γύρω από αυτόν, απλά επαναλαμβάνονται σε άλλη γλώσσα κάθε φορά ελληνικά, αγγλικά, αραβικά. Και το δικό επαγγελματικό μου «ταξίδι» με τον Διαβήτη μετράει ήδη 18 χρόνια!
Νέα πρωτοβουλία/ ανάγκη
Σωστή πληροφορία στον σωστό Χρόνο. Πιστεύω πως η σωστή εκπαίδευση στο διαβήτη και στο σωστό χρόνο είναι βασική προϋπόθεση για σωστή ρύθμιση και κατά συνέπεια καλή ποιότητα ζωής. Η αρχική πληροφορία που θα ακουστεί στη διάγνωση για παράδειγμα, καλώς ή κακώς θα ακολουθεί για πάντα τον ασθενή και την οικογένειά του.
Από την άλλη πλευρά, το πότε έχουμε τον χρόνο για πληροφορία, ενημέρωση, ραντεβού με ειδικούς, και εφαρμογή των οδηγιών αυτών διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και γίνεται όλο και πιο δύσκολο.
Άρα η σκέψη μου είναι, η παροχή πληροφορίας και γνώσης σε θέματα διατροφής και Διαβήτη που θα είναι διαθέσιμα για αυτούς που τα χρειάζονται όποτε είναι οι ίδιοι διαθέσιμοι ή έχουν τον χρόνο να την ακούσουν! Μακριά από άλλη μια οθόνη.
Ένα podcast λοιπόν για τον Διαβήτη Τύπου 1 κυρίως.
Το διάβασα και μου άρεσε….
«Τα podcast είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να καλλιεργηθεί ο παραγωγικός διάλογος. Κάνουν τους ανθρώπους να χαμογελούν και να σκέφτονται και ελπίζω να μας φέρουν όλους πιο κοντά».
Με αυτή τη φράση ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε το 2019 ότι θα ξεκινήσει τη δική του προσωπική σειρά podcast. Και η Μισέλ Ομπάμα προσέθεσε «τα podcast ενισχύουν τις φωνές που αγνοούνται και σιωπούν».
Εν μέσω λοιπόν της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19 και των ιδιαίτερων αυτών συνθηκών που ζούμε όλοι μαζί, σκέφτηκα πως καλούμαστε να είμαστε ακόμα πιο άμεσοι, πιο ανθρώπινοι και πιο προσβάσιμοι όσοι ασχολούμαστε με την Υγεία και πόσο μάλλον με ένα χρόνιο νόσημα σαν τον Διαβήτη. Το δικό μου μέσο επικοινωνίας είναι η ομιλία, η συζήτηση!
Έτσι λοιπόν μέσω του podcact #elenitalksdiabetes θα εισαγάγω και θα καλύπτω κάθε φορά μικρές θεματικές ενότητες που έχουν να κάνουν με Διατροφή και Διαβήτη, παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, νέα προϊόντα και τεχνολογίες που μπορεί να βοηθούν στον έλεγχο. Όλα αυτά με έναν τρόπο πιο άμεσο και ευέλικτο …έτσι το έχω φανταστεί!
Και εσείς που ενδιαφέρεστε θα μπορείτε στο δικό σας χρόνο και χώρο να ακούτε τις μικρές «εκπομπές»…μέσα από το website www.elenikoui.gr
Ποιους αφορά?
Το podcact #elenitalksdiabetes αφορά ενήλικες με Διαβήτη τύπου 1, γονείς που φροντίζουν παιδιά με Διαβήτη, την ευρύτερη οικογένεια ενός ασθενούς που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε ποτέ, αλλά και ανθρώπους στο ευρύτερο περιβάλλον όπως την δασκάλα που θέλει να ενημερωθεί ή να απαντήσει βασικές απορίες.
Όποιον ζει με τον διαβήτη αρκετά χρόνια ήδη και απλά θέλει να ξανά-ακούσει ή να ελέγξει ότι κάνει το σωστό με την διατροφή του. Τα ίδια τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους. Γιατί όχι?
Επίσης αφορά οποίον φοράει αντλία ινσουλίνης ή κάνει την ινσουλίνη του με πένα, είτε φοράει κάποιο σύστημα συνεχούς καταγραφής είτε παίρνει μετρήσεις από το δάχτυλο είτε και αυτόν που είναι 2 μέρες τώρα και δεν έχει κάνει καμία μέτρηση. Αφορά έναν νεαρό πλέον ενήλικα, που επειδή δεν ‘ταίριαξε’ κάποτε με τον γιατρό του σαν παιδί αρνείται να γνωρίσει και άλλον έναν γιατρό ή ‘ειδικό’ που θα του μιλήσει για τον Διαβήτη του.
Όλη η παραπάνω παρέα επίσης τρώει κάθε μέρα! Άρα σκέψεις και συζητήσεις περί διατροφής γίνονται συνέχεια. Ε, κάποιες από αυτές τις συζητήσεις θα τις κάνουμε μαζί! Για όποιον θέλει!
My vision
Το podcast #elenitalksdiabetes είναι κάτι καινούργιο για μένα και ίσως για πολλούς από εσάς! Εγώ ανυπομονώ να ξεκινήσω, είμαι περίεργη για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η “επικοινωνία” αυτή και η μεταξύ μας επαγγελματική σχέση!
Θα ήθελα το podcass #elenitalksdiabetes να σας ενημερώνει με ένα τρόπο ευχάριστο!
Γιατί η πληροφορία πάνω απ’ όλα πρέπει να “ταξιδεύει”!
Τα λέμε Κάθε Πέμπτη απόγευμα.
Επόμενο θέμα : Τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε από την διάγνωση και μετά!