Πως να ψηλώσω σωστά?

Πως να ψηλώσω σωστά?

Δημοσιεύσεις
Πως να ψηλώσω σωστά?

«Πόσο ψηλό θα βγει το παιδί μου? Έχει ακόμα χρόνια να ψηλώσει? Γιατί δεν ψηλώνει με γοργό ρυθμό?» είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που απασχολούν τους γονείς και σίγουρα όσοι ασχολούνται με την παιδιατρική λαμβάνουν συχνά. Ωστόσο, παρά το άγχος των γονέων, σε πολύ μικρό ποσοστό το κοντό ανάστημα οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Από τι εξαρτάται το ύψος ενός παιδιού?

Tο ανάστημα εξαρτάται από 2 βασικούς παράγοντες:

  1. γενετικοί παράγοντες: τα γονίδια που κληρονομούνται στα παιδιά από τους γονείς επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το τελικό ανάστημα τους
  2. περιβαλλοντικοί παράγοντες: η διατροφή, ο σωστός και επαρκής ύπνος, το σωματικό βάρος, τα χρόνια νοσήματα, η ακτινοβολία, οι χημικές ουσίες κ.α μπορούν να δράσουν τροποποιητικά στο γενετικό υπόβαθρο ακόμα και από την ενδομήτριο ζωή αλλά και σε κάθε στάδιο ανάπτυξης

Πως υπολογίζετε το τελικό ύψος του παιδιού?

Σίγουρα το κάθε παιδί ακολουθεί την δική του καμπύλη ανάπτυξης, ωστόσο μπορεί εύκολα να υπολογιστεί το γενετικά προκαθορισμένο τελικό ανάστημα του παιδιού με βάση το ύψος του μπαμπά και της μαμάς.

για τα αγόρια: ύψος πατέρα + ύψος μητέρας/2 + 6.5 cm

για τα κορίτσια: ύψος πατέρα + ύψος μητέρας/2 – 6.5 cm

Hλικία παιδιού (έτη) Mέσος Ρυθμός Ανάπτυξης Ύψους (εκατοστά/έτος)
0-1 έτους25εκ.
1-2 ετών12εκ.
2-4 ετών5.5 εκ.
4-6 ετών7.25εκ (5.5-9εκ)
6 ετών-εφηβεία5εκ (4-6εκ) (αγόρια) 5.5εκ (4.5.-6.5εκ) (κορίτσια)
Εφηβεία11εκ (8-14εκ)

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί να ψηλώσει?

Διατροφή:

Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή τροφοδοτεί τον οργανισμό του παιδιού και του δίνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την αύξηση του. Δίνουμε έμφαση στο ασβέστιο και την βιταμίνη D, η οποία βοηθά την απορρόφηση του, για υγιή οστά και σωστά αναπτυσσόμενο σκελετικό σύστημα (μπορείτε να βρείτε παραπάνω πληροφορίες στα ανάλογα άρθρα μας). Πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο, ξηροί καρποί κ.α . Αντιστοίχως, βιταμίνη D λαμβάνουμε από την έκθεση στον ήλιο καθώς και από λιπαρά ψάρια, μανιτάρια, αυγό και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Ύπνος:

O επαρκής ύπνος την σωστή ώρα είναι πολύ σημαντικός για το τελικό ανάστημα. Η αυξητική ορμόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιμήκυνση των οστών, εκκρίνεται κατά την διάρκεια της REM (rapid eye movement) φάσης του ύπνου και δρα καλύτερα νωρίς το βράδυ (21:00-22:00). Επίσης, η ινσουλίνη αμποδίζει την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης, γι’ αυτό προτείνεται να έχουμε ολοκληρώνεται το βραδινό 2 ώρες πριν τον ύπνο.

Σωματικό βάρος:

Αντίθετα στις πεποιθήσεις των παππούδων, το υπερβάλλον σωματικό βάρος δεν βοηθά την ανάπτυξη των οστών. Παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά φαίνεται να ψηλώνουν με βραδύτερο ρυθμό, ενώ αντίθετα το βάρος με γοργότερο. Τα κόκκαλα «πιέζονται» με το επιπλέον βάρος που κουβαλά το παιδί και δεν επιμηκύνονται με το ίδιο ρυθμό.

Σωματική άσκηση:

Η σωματική άσκηση ενδυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα και επιμηκύνει τα οστά. Κυρίως τα αθλήματα όπως η κολύμβηση, το μπάσκετ, το τρέξιμο και γενικά η σωματική άσκηση ενδυναμώνει τους μυς στηρίζοντας το σκελετικό σύστημα και βοηθώντας το ύψος του παιδιού.

Hλικία παιδιού (έτη)Mέσος Ρυθμός Ανάπτυξης Ύψους (εκατοστά/έτος)
0-1 έτους25εκ.
1-2 ετών12εκ.
2-4 ετών5.5 εκ.
4-6 ετών7.25εκ (5.5-9εκ)
6 ετών-εφηβεία5εκ (4-6εκ) (αγόρια) 5.5εκ (4.5.-6.5εκ) (κορίτσια)
Εφηβεία11εκ (8-14εκ)

Επιμέλεια: Μαρία Μιχαλοπούλου, MSc., Συνεργάτιδα του γραφείου.